Kozorozi jako matky: Tvrdě pracují a jsou svým dětem vždy oporou. Umí ale také odpočívat?

Kozorozi jako matky: Tvrdě pracují a jsou svým dětem vždy oporou. Umí ale také odpočívat?
Kozorožky patří mezi nejodhodlanější a nejpracovitější maminky, které se nezaleknou žádné výzvy, jež jim mateřství a výchova dětí přinese. Jsou silné a s lecčím si dokáží poradit samy. Na druhou stranu to však trochu přehání a neumí si říct o pomoc. Co jim tedy jde a co by mohly naopak zlepšit?

Jsou dobrým vzorem pro své maličké

Kozorozi jsou pro své děti skvělými životními vzory. Není to ale jen tak, zoufale se o to totiž snaží už od jejich narození. Snaží se najít balanc mezi přísným a přátelským chováním a vedou děti k pracovitosti a cílevědomému přístupu.

Dopřávají jim jen to nejlepší od kvalitního a zdravého jídla po prestižní školy, které jim dají to nejlepší vzdělání. Rozhodně je ale nerozmazlují a umí jim říct ne, když je to potřeba. Ať už je jejich finanční situace ale jakákoli, budou se jim vždy snažit zajistit ty nejlepší životní podmínky, dostanou je do té nejlepší školy v okolí a zapíšou na všechny kroužky, které se jim jen trochu zalíbí.

Snaží se dětem totiž ukázat, že všechno jde, když se jen trochu chce a že s dobrým plánem mohou stíhat všechny své záliby. I jejich děti budou tedy přirozenými workoholiky a jejich rozvrhy budou odmala zaplněné tréninky, kroužky, doučováním, závody nebo vystoupeními.

Všechna organizace a zařizování ale spadne na maminky Kozorohy, které se budou tvářit, že všechno s úsměvem zvládají. Ne vždy to tak ale opravdu je.

Stojí si za svými hodnotami

Kozorozi mají pevně stanovené hodnoty, o kterých nikdy, ani po založení rodiny, nehodlají diskutovat. Může jít například o náboženské vyznání nebo dodržování dlouholetých tradic jejich rodiny. Většinou se to ale váže k jejich rodičům, které se celý svůj život snaží ohromit a pochlubit se jim vším, co dokázali.

Pevně si také stojí za původem své rodiny a snaží se zachovat její čest. Bývají tedy hodně tradiční a líbí se jim představa rodiny.

Proto se jako maminky rády dovídají o svém rodu a svých předcích. Rodinná historie je pro ně něco fascinujícího a rády se o ní učí už jen proto, aby měly co vyprávět svým dětem. Těší je, že přes své děti pokračují v udržování svého rodu.

Dbají proto na tradice, které se u nich dodržují už několik generací. A pokud žádné takové nemají, samy si nějaké vytvoří a uctívají je, jako by byly něčím svatým. Odmala své děti vedou k rutinám a pravidlům, takže tradice jsou pro ně něčím přirozeným.

Děti také učí respektovat starší, zvlášť pokud jsou z jejich rodiny. Prarodiče s nimi proto často navštěvují.

Velkým kontrastem k tomu je jejich posedlost sociálním statusem. Chtějí, aby je všichni obdivovali a záviděli jim jejich děti, protože jsou přece tak úžasné, že to musí ocenit i všichni kolem nich. Zbožňují proto, když je někdo pochválí nebo lichotí jejich rodině.

Je to pochopitelné, protože jen chtějí, aby si jejich náročné práce někdo všiml a ocenil ji. Přesto by si na to měly dávat pozor. Mnohem důležitější, než jak vypadá jejich rodina navenek, je přece to, jak šťastní jsou její členové ve skutečnosti. Na to by neměly zapomínat.

Neumí se uvolnit

Kozorozi jsou i bez dětí občas trochu upjatí a skoro to vypadá, že ani nemají smysl pro humor. Jako maminky toho mají až nad hlavu a samozřejmě se z toho šíleně stresují. Je ale opravdu nutné, aby si toho na sebe nakládaly tolik? Samozřejmě, že ne. Je jasné, že se snaží svým dětem zařídit jen to nejlepší, ale občas by si měly trochu ulevit, aby na ně nepřenášely jen stres a starosti.

Nemusí jim to tak totiž připadat, ale děti jsou vnímavé a mohou mít pocit, že jim život ztěžují a že jim nedělají dostatečnou radost. Měly by tedy alespoň jednou za čas s dětmi naplánovat něco zábavného a kreativního a na chvíli se odstřihnout od všech svých starostí, i když to pro ně nemusí být tak jednoduché.

Také by od dětí neměly očekávat příliš. Malá chyba přece ničemu neuškodí, naopak se díky ní alespoň mohou něčemu přiučit. Kozorožky, nebuďte tedy jako maminky kritické, ale raději se dětem snažte porozumět a být spíše jejich přáteli než nezpochybnitelnou autoritou.

Potřebovaly by více odpočívat

Kozorozi jsou od přírody workoholičtí. I jako maminky se tedy do práce vrhají poměrně brzy. Rozhodně by se za to ale neměly cítít špatně, i když na ně okolí ze všech stran pravděpodobně tlačí, aby s dětmi zůstaly doma. Dělají ale to, co je pro ně přirozené, a to je potřeba, jinak s dětmi nebudou nikdy spokojené. I na mateřské si ale vždycky najdou něco na práci a odpočívat skoro ani nedokážou.

Jsou tedy velmi organizované a umí si vše hezky rozvrhnout, ale měly by si najít čas také na sebe. Děti přece mohou na chvíli nechat tatínkovi a vydat se na dámskou jízdu nebo si pro sebe udělat příjemný relaxační večer s dobrým jídlem, pitím a napínavou knihou. Také by měly pochopit, že není nic špatného na tom, když si řeknou o pomoc.

S jejich šíleným rozvrhem a všemi aktivitami, kterým se jejich děti věnují, je totiž téměř nemožné, aby to zvládaly samy. Od toho ale mají svou rodinu a přátele, kteří jim určitě rádi pomohou. To by jim to však nejprve musely dovolit.

Zdroje článku: