Konec nouzového stavu: Žáci se vrátí do škol a začneme pomalu rozvolňovat

Konec nouzového stavu: Žáci se vrátí do škol a začneme pomalu rozvolňovat
V pondělí začíná první vlna rozvolňování a končí nouzový stav. Které obchody otevřou? Kteří žáci a za jakých podmínek se podívají znova do škol a usednou do lavic?

Nouzový stav končí 11. dubna a o jeho prodloužení už vláda usilovat nebude, alespoň tak to řekl premiér Andrej Babiš. Co to všechno znamená a jakým způsobem se teď bude rozvolňovat?

Otevření okresů a pohyb bez omezení

S koncem nouzového stavu končí i některá restriktivní opatření. Bez nouzového stavu není například možné uzavřít okresy a omezovat mobilitu osob. Zruší se tak zákaz pobývání jen v určitém okresu a zákaz nočního vycházení. Vláda však stále může vydávat mimořádná opatření k ochraně veřejného zdraví, to se týká například nařízení nošení ochranných pomůcek, testování, opatření při vstupu do ČR, opatření v sociální oblasti a podobně. V těchto sférách se tak prozatím nic nemění.

První stupeň rotačně do škol a školky pro předškoláky

Nejvíce otázek padalo především na školství. Od 12. dubna se proto vrátí do škol žáci nižšího stupně, kteří se budou po týdnech střídat na rotační výuce. Výuka na vyšším stupni i na středních školách bude stále probíhat distančně. Omezení rotační výuky neplatí pouze pro speciální školy a malotřídky, které budou fungovat prezenčně. 

Rozvolnění se bude týkat také mateřských školek, ty ovšem otevřou prozatím pouze pro předškoláky.

Otevření některých prodejen a služeb

Rozvolnění se nebude týkat jen školství, ale budou také moci otevřít některé maloobchody. Bude se jednat o prodejny s dětským oblečením a obuví, o papírnictví, ale také o prodejny s pietním zbožím, čistírny, zámečnictví apod. Své služby budou moci opět poskytoval diagnostici, psychologická poradenství a podobné.

Otevřou se rovněž zoologické a botanické zahrady. Mohou však zpřístupnit pouze venkovní prostory a omezit kapacitu na 20 % návštěvníků. 

Rovněž budeme moci nakoupit na farmářských trzích, i když s jistým omezením. Prodejci nesmí prodávat občerstvení určené k přímé konzumaci, na místě trhu nesmí být ani lavičky či stolky, u kterých by mohlo dojít ke shlukování osob.