Jak se vrátit zpět do normálního života, když skončil lockdown

Jak se vrátit zpět do normálního života, když skončil lockdown
Když se otevřely první obchody a restaurace, některým z nás se ulevilo a nadšeně jsme vyrazili do společnosti. Pro mnohé je však návrat do každodenního života obtížnější, než sami čekali. Podívejte se na několik tipů, co dělat při prvních nepříjemných pocitech.

Udržujte své zvyklosti

Pokud jste během lockdownu začali běhat nebo péct chleba, pokračujte v tom. Ujistěte se, že v těchto zdravých návycích postupujete i během “normálního” rozvrhu, i když třeba v omezeném rozsahu. 

Zaměřte se na přítomnost

Zdroj: Autor: Deliris / Shutterstock

Soustřeďte se na konkrétní den a určitou činnost. Opusťte to, co nedokážete sami ovlivnit. Je zbytečné zabývat se problémy, které sami nemůžete změnit. Udělejte v dané záležitosti nejvíce, čeho jste schopni a potom své myšlenky směřujte k věcem, na které máte dostatek energie. Vnímejte jedinečnost každého dne a buďte vděčni za to, čeho se vám dostává. 

Dejte si čas

To, že byly otevřeny kulturní akce a restaurace, neznamená, že je nutné všechny tyto věci hned využít. Dělejte, jak sami cítíte a rozhodně se nenuťte do společenských aktivit, které vám nepřipadají důležité. Určitě není dobré zůstávat v izolaci, ale ani nucená aktivita člověku nijak neprospívá. Najděte si sami zdravou mez v tom, jaké činnosti si zvolíte a čemu dáte přednost.

S návratem do společenského života mějte trpělivost a zůstaňte sami sebou. Ujistěte se, že si necháváte dostatek času jen pro sebe a pro své koníčky. 

Pokud propadáte dlouhotrvajícím úzkostem či depresím, požádejte o pomoc nejbližšího přítele nebo vyhledejte terapeuta. 

Zdroj:

  • autorský text