Koloseum, Empire State Building či Burj Khalifa: Toto jsou nejnavštěvovanější budovy světa

Koloseum, Empire State Building či Burj Khalifa: Toto jsou nejnavštěvovanější budovy světa
Pokud někam cestujeme, tak je normální, že se chceme podívat na nejhezčí místa a nejznámější budovy. K některým světoznámým budovám se ročně vydávají miliony turistů, aby se vyfotili před státním monumentem. Na které z následujících budov jste se ještě nepodívali vlastníma očima?

Šikmá věž v Pisy

Šikmá věž v Pise je jednou z nejpozoruhodnějších architektonických divů v Evropě. Věž s neobvyklým náklonem se během stavby začala naklánět poté, co měkká půda na jedné straně nebyla schopna řádně unést hmotnost konstrukce. Přestože stojí již několik staletí, odhaduje se, že se zhroutí v příštích 75–100 letech. A kdo by neznal typické fotografie kolem věže, kde se turisté pokouší „udržet“ věž.

Šikmá věž v Pise, Zdroj: PhotoFires / Shutterstock

Empire State Building v New Yorku

Tento velkolepý mrakodrap patří do každého seznamu světoznámých budov. Stavba kdysi nejvyšší budovy na světě začala v roce 1930 a byla dokončena jen o 410 dní později – do dnes neuvěřitelná rychlost. Až do dnes patří Empire State Building k nejvyšším budovám v New Yorku a každý, kdo se objeví v Big Apple se musí aspoň jednou vydat na platformu, aby se podíval na krásné panorama New Yorku.

Přestože stojí již několik staletí, odhaduje se, že se zhroutí v příštích 75–100 letech. A kdo by neznal typické fotografie kolem věže, kde se turisté pokouší „udržet“ věž.

Koloseum v Římě

Tento eliptický amfiteátr v centru Říma je považován za jeden z největších architektonických divů, kterého dosáhli staří Římané. Stadion byl schopen pojmout 50 000 diváků a sloužil hlavně ke gladiátorským hrám. Stavba na Koloseu je postavena z betonu a kamene. Stavět se začalo kolem roku 72 n. L. a skončilo se v roce 80 n. L. Design a tvar Kolosea byly inspirací pro mnoho moderních stadionů. Dnes je jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí Říma a každoročně přiláká tisíce návštěvníků.

Sydney Opera House v Sydney

Opera v Sydney je široce považována za jedno z nejznámějších architektonických děl 20. století. Inovativní design pochází od architekta Jørna Utzona, který byl relativně neznámý až do 29. ledna 1957, kdy vyhrál architektonickou soutěž ohledně vzhledu nové opery. Krásná budova se skládá ze tří skupin do sebe zapadajících skořepin, které zastřešují dva hlavní sály a restauraci. Opera, mistrovské dílo moderní architektury, se stala ikonickým symbolem Sydney i australského národa.

Burj Khalifa v Dubaji

Poslední na našem seznamu je historicky (a možná i do budoucnosti) nejvyšší budova na světě Burj Khalifa. Mamutí mrakodrap v nádherném centru Dubaje je vysoký neuvěřitelných 828,9 metru. Stavba budovy o 160 podlažích byla zahájena v roce 2004, přičemž její dveře se otevřely o 6 let později v roce 2010. Tento mrakodrap je tak vysoký, že by z něj člověk mohl skákat padákem. Kdo tuto budovu neviděl, neuvěří, jak neuvěřitelně vysoká vlastně je.

 

Zdroj: