Kokosová bábovka s jogurtem vám připomene lehkost bytí

Kokosová bábovka s jogurtem vám připomene lehkost bytí
Po perném týdnu si v neděli můžete konečně hodit nohy na stůl a pořádně si odpočinout. Odměnit se můžete sladkým dezertem k odpolední kávě. Rozmazlit váš mlsný jazýček může kokosová bábovka s jogurtem.

Exotická po kokosu, lehká po jogurtu

Kokosová bábovka s jogurtem bude mít exotický nádech po kokosu, jemnost si zase propůjčí od bílého jogurtu. Díky těmto ingrediencím bude vaše bábovka výjimečná. Přitom se dělá úplně stejně nebo podobně jako všechny bábovky, které vám už prošly pod rukama. Kokos je při pečení dezertů nepostradatelný díky jeho specifické chuti a snadnosti použití. V uzavřené nádobě a ve tmě můžete kokos uchovávat velmi dlouhou dobu.

Potřebné suroviny:

  • 250 polohrubé mouky,
  • 100 g krupicového cukru,
  • 200 g změklého másla,
  • 3 velká vejce,
  • 150 g zakysané smetany,
  • 150 g bílého jogurtu,
  • 75 g strouhaného kokosu,
  • špetka soli,
  • kypřicí prášek do pečiva.

Na polevu:

  • 3 polévkové lžíce bílého jogurtu,
  • 1 polévková lžíce medu,
  • kokos na posypání.

Jak umíchat výjimečně chutné těsto?

Ačkoliv pro vás bude kokosová bábovka s jogurtem chuťově výjimečná, její příprava je naprosto obyčejná. Jako vždy při přípravě bábovky si rozehřejte troubu na nějakých 180 °C a pečlivě vymažte formu. Na vymazání formy můžete použít máslo, Heru, olej, ale nejlepší je sádlo, které se nepřepaluje tolik jako další zmíněné varianty. Pokud máte problém s odlézáním bábovky od formy, vsaďte na silikon, který je moderní a každá upečená bábovka vám ze silikonové formy, div že neuteče.

Mouku si smíchejte s pečícím práškem a špetkou soli. Oddělte bílky od žloutků a ušlehejte z bílků tuhý sníh. Aby vám to šlo hladce, použijte vejce v pokojové teplotě. Ta se ušlehají podstatně snáz.

V další misce smíchejte cukr s máslem do hladké pěny, přidejte vaječné žloutky, jogurt, zakysanou smetanu a kokos. Do této směsi pomalu zapracujte mouku a ještě pomaleji do těsta vmíchejte bílkový sníh.

Těsto nalijte do připravené formy a pečte v troubě alespoň 55 minut. I když už je bábovka hotová, nespěchejte na ni. Naopak ji po vytažení ve formě nechte ještě chviličku odpočinout. Stačí 10 minut. Teprve poté ji opatrně vyklopte na chladnoucí mřížku. Ta se postará o to, aby bábovka chladla rovnoměrně a předchází srážení vlhkosti vespod bábovky, které může nastat, pokud bábovku vyklopíte na talíř.

Jakmile bábovka vychladne, potřete ji polevou, kterou vytvoříte smícháním bílého jogurtu (volte hustší varianty), medu a kokosu. Přejeme dobrou chuť!

Tip: Místo bílého jogurtu zkuste do bábovky sehnat jogurt s kokosovou příchutí, který chuť bábovky ještě více podtrhne.

 

Zdroje: