Odlehčená jogurtová bábovka bez přidaného tuku, vhodná i do redukce

Odlehčená jogurtová bábovka bez přidaného tuku, vhodná i do redukce
Dávno je přežitkem, že se v redukci musíme vyhýbat určitým potravinám (výjimkou jsou intolerance apod.). Je vhodné volit odlehčenější potraviny a pro to je tu bábovka s jogurtem. Doplněna o kus ovoce vám nezabrání v úspěšné dietě, a navíc si pochutnají i ostatní strávnici.  

Ingredience a pár rad pro úspěšné dopečení 

Jak je zvykem dopředu si přehřejte troubu na 180° stupňů, formu poctivě vymažte ztuženým tukem tak, aby nikde nebylo suché místo. Tam poté ulpívá těsto a bábovka se při vyklápění z formy rozpadne. Největším problémem bývá středová část, jejíž dobré vymazaní vyžaduje trošku zručnosti. Formu můžete vysypat kokosem, hrubou moukou nebo i jinou alternativou – například rýžová mouka je také osvědčená.

Na samotnou bábovku potřebujeme následující ingredience: 

  • 250 g polohrubé mouky 
  • 200 g celozrnné mouky  
  • 50 g jemně namletých ovesných vloček 
  • 100 g třtinového cukru 
  • 100 ml čekankové sirupu či medu
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 1 kelímek bílého jogurtu (250 g)
  • Půl hrnku nedoslazovaného sušeného ovoce dle chuti (lze vynechat)

Nejdříve si smícháme sypké a mokré ingredience zvlášť. Důležité je důsledně promíchat prášek do pečiva se směsí mouk, aby jogurtová bábovka krásně vyskočila. Jelikož se snažíme o zdravou verzi kupte si prášek do pečiva bez fosfátů. U něj je ale třeba si pospíšit a dát bábovku do trouby co nejdříve po zapracování. Prášek bez fosfátů reaguje už při pokojové teplotě. Následně je nutné vše propojit, těsto by mělo být hladké a nepříliš řídké.

Sušené ovoce použijeme dle chuti, Zdroj: Irena Misevic / Shutterstock

Formu máme dopředu vysypanou, stačí jen nalít a dát do vyhřáté trouby. Hmotu lijeme vždy od středu ke krajům (pomůže nám také kuchyňská stěrka), neboť má tendenci se uchylovat ke středu v průběhu pečení. Následně by se nemuselo pořádně propéct. Standardně pečeme na 180° 35 minut. 

Jak poznáme, že je jogurtová bábovka dopečená? 

Správné propečení testujeme, jako vždy zapíchnutím špejle do středu, pokud ji vytáhneme suchou je bábovka dopečená. Napoví nám také zlatavý, mírně popraskaný, povrch bábovky a vůně linoucí se domovem. Jak bude upečeno, bábovku vytáhněte, vyklopte, nechte chvíli vychladnout a můžete podávat. 

Co přidat, aby vznikla vyvážená svačina 

Díky využití alternativních sladidel a jogurtu se hodí jako zdravá svačinka pro děti a dospělé. Čekankový sirup je bohatý na vlákninu a ta v českých jídelníčcích často chybí. Doplnit lze o kus ovoce nebo o sójový jogurt, ať máte obměnu. Obsah vloček zase zajistí zasycení na celé dopoledne. Děti určitě ocení na svačinu kus sladkého a vy budete klidní, že jim dáváte něco domácího a s láskou upečeného.   

Zdroje: