Nejnakažlivější jihoafrická mutace v Česku, v Brně potvrdila laboratoř zatím 3 případy

Nejnakažlivější jihoafrická mutace v Česku, v Brně potvrdila laboratoř zatím 3 případy
Obávaná jihoafrická mutace koronaviru je potvrzena i v České republice. V brněnské školce byly laboratoří potvrzeny zatím tři případy. Mutace je nakažlivější a snižuje účinnost dostupných léků.

Jižní Morava v tuto chvíli nepatří mezí oblasti s nejrychlejším nárůstem nakažených, přesto se už i zde kromě britské mutace objevila také jihoafrická, více obávanější varianta koronaviru. 

Objevili ji v mateřské školce

V nejmenované brněnské mateřské školce měli podezření na šíření nákazy už v polovině února, teprve teď však laboratoř Elisabeth Pharmacon potvrdila výskyt jihoafrické mutace koronaviru. Ze tří odebraných vzorků byly všechny tři pozitivní, a tak je školka v tuto chvíli uzavřená. Jak se mutace mezi děti a učitele dostala není známo, hygienici pracují na trasování pozitivních osob.

Kromě zmíněné školy jsou ale v Jihomoravské kraji i další případy nákazy touto mutací. Jeden vzorek byl pozitivně vyhodnocen u ženy, která se vrátila ze zájezdu ze Zanzibaru.

Laboratoř provedla genetickou analýzu viru

K analýze vzorků provedla laboratoř tzv. sekvenaci, tedy genetickou analýzu viru. Takto je laboratoř schopna získat výsledek už do 2 hodiny od provedení analýzy. 

Od čtvrtku je tedy oficiálně potvrzen výskyt jihoafrické mutace koronaviru v České republice.