Jevdokija Zavalijová – ruská hrdinka a postrach nacistů

Jevdokija Zavalijová – ruská hrdinka a postrach nacistů
Bylo jí pouhých 15 let, když Německo napadlo Sovětský svaz. Byl červen roku 1941, kdy nad její hlavou proletěly první německé bombardéry, a přesto se z ní nestalo traumatizované dítě, nýbrž vojenská hrdinka a jedna z nejdůležitějších žen v historií světové války. Toto je Jevdokija Zavalijová.

Místo útěku útok

Její první setkání s válkou bylo poměrně kruté. Ve věku patnácti let zažila válku doslova před svými dveřmi. Na dvoře farmy, ve kterém žila se svou rodinou, zachraňovala raněné vojáky. Starými prostěradly obvazovala vojíny, kteří leželi v kalužích vlastní krve. Místo toho, aby ji tato zkušenost odradila, věděla, že jejím poselstvím je starat se o raněné vojáky na frontě.

Když sovětské pluky odcházely z vesnice, přemlouvala Jevdokija generála, aby mohla jít s nimi. Přitom nejen že ukázala neuvěřitelnou kuráž, taktéž trochu zalhala, co se týče jejího věku, aby vůbec mohla s sebou. Najednou se z 15leté dívky stala 18letá mladá žena.

Rychle se stala vrchní zdravotní sestrou, která ale nezanedbala ani výcvik se zbraněmi. Brzy se stala nositelkou Řádu rudé hvězdy, protože zachránila zraněného velitele, i když sama utrpěla těžká zranění.

První bitva a postrach Němců

Jevdokija se poté stala členkou námořnictva, se kterým se dostala do své první aktivní bitvy, kde stála na frontě jako bojovnice, a ne jako sestřička. Následují další bitvy, ve kterých předvede své bojové umění. Nakonec je dokonce jmenována velitelem průzkumné čety, protože zvládla zajmout německého důstojníka. Hned v následujícím roce se stala generálem.

Až v tuto dobu se ostatní generálové dozvědí o tom, že Jevdokija je vlastně ženou. Ona toto tajemství dokázala od doby, kdy byla převedena do námořnictva, udržet, protože se jí na to nikdo neptal. Jenže při klíčové bitvě v Kubáni byla těžce zraněna, a potřebovala drastickou lékařskou pomoc. Jinak, než by se očekávalo, nebylo ale problém, že byla ženou, ba dokonce naopak. Chlapi ji rychle začali respektovat, hlavně, protože často ukázala, že je jedním z nejlepších místních bojovníků.

To, že Jevdokija byla neporazitelnou, to dokázala i po válce. Nejenže ji přežila, dokonce zemřela až v roce 2010 jako poslední člen své jednotky. Po válce žila až do své smrti v Kyjevě, kde se svým manželem založila rodinu.

 

Zdroj:

Zdroj článku:
  • epochaplus.cz