Video: Jeho Výsost princ Sverre Magnus, nejmladší člen královské rodiny, už má za sebou jeden virál

Video: Jeho Výsost princ Sverre Magnus, nejmladší člen královské rodiny, už má za sebou jeden virál
Kdybyste tohoto malého šprýmaře potkali, nejspíše by vás ani nenapadlo, že jde o nejmladšího člena norské královské rodiny a potenciálního následníka trůnu. Je-li jedinou královskou rodinou, kterou znáte, ta britská, tak vás uvolněnost, která vládne u norského dvora pravděpodobně poněkud zaskočí.

Král Harald, kterému je přes 80, je neuvěřitelně aktivní, mimo jiné se třikrát zúčastnil olympijských her, a rád se s veřejností podělí o své názory prakticky na cokoli. Jeho žena ani snacha nemají urozený původ a ve volných chvílích si rád zažertuje, a to nejčastěji se svým synem Haakonem či vnukem Sverrem.

Sverre Magnus a pořadí na trůn

Jeho Výsost princ Sverre Magnus se narodil 3. prosince 2005 v univerzitní nemocnici Rikshospitalet v Oslu. Princ je třetím v pořadí následnictví trůnu. Před ním je jeho otec a starší sestra, protože v roce 1990 došlo ke změně dědického práva a pořadí na trůn určuje pořadí narození bez ohledu na pohlaví. S trochou nadsázky se tak dá říci, že je skutečným hravým benjamínkem rodiny, který ví, že jej královské povinnosti pravděpodobně minou. 

Zdá se, že v Norsku se na protokol příliš nehraje

Sverrův otec, korunní princ Haakon Magnus je svým způsobem rebel jako jeho otec, král Harald. Stejně jako se král Harald zamiloval do obyčejné ženy a sňatkem s ní tak porušil protokol, udělal to i korunní princ Haakon Magnus. Haakon se s Mette-Marit Tjessem Høiby seznámil na rockovém festivalu, a pokud si myslíte, že britský princ Harry je rebel, když si vzal rozvedenou ženu, tohle vám vyrazí dech: Mette-Marit byla servírka, která měla za sebou divokou minulost, nedochodila vysokou školu, a navíc byla svobodnou matkou. 

Ani na jedné z těchto věcí Haakonovi nezáleželo, a tak se pár v roce 2001 s požehnáním krále vzal. Mají spolu dvě děti, princeznu Ingrid Alexandru a prince Sverra Magnuse a jsou ztělesněním pohodového páru, který dělá mnoho inspirativních věcí. Pomáhají například rozvíjet technologickou scénu v Oslu, angažují se v mnoha charitativních organizacích a obzvláště v případě Haakona rádi čas od času provedou králi a královně nějaký vtípek. Nutno podotknout, že princ Sverre v tomto svému otci velmi rád asistuje.

Princ Sverre Magnus se nebojí chovat přiměřeně svému věku

Jeho výsost princ Sverre Magnus je sice třetí v pořadí na trůn, zároveň je ale také 14letým chlapcem, a rozhodně nemá problém to dát najevo. Princ Sverre Magnus má skutečně daleko k dokonalým pózám a fotografiím, na které je svět zvyklý například u perfektně vychovaných dětí britského prince Williama, rád si totiž dělá legraci i z těch nejformálnějších příležitostí. 

Občas nudně zívá, jako například během tradičního průvodu, jindy se netváří zrovna „královsky’’ a jindy si jen tak z dlouhé chvíle zatancuje. A víte, co je na tom nejlepší? Že to nikomu očividně nevadí. Zdá se, že královská rodina, stejně jako široká veřejnost respektuje fakt, že princ, je v první řadě ještě dítětem.

Nejslavnější princův moment

Jeho dosud nejslavnější moment nastal před třemi lety, během oslav 80. narozenin norského krále Haralda a královny Sonji. Jak informoval Huffington Post, tehdy jedenáctiletý princ Sverre Magnus se nechal unést a zašel daleko nad rámec běžného královského mávání. Nejenže ukazoval prsty ‘’V’’, tedy znamením míru, a dělal obličeje, ale také předvedl i několik tanečních pohybů. Tento okamžik se pochopitelně okamžitě rozšířil po internetu. Princ tak sice porušil královský protokol, ale vzhledem k věku mu to nikdo nemá za zlé.

Vtípky mají norští princové očividně v genech. Téhož dne totiž jeho otec, korunní princ Haakon, žertoval s hosty na palácovém banketu. V polovině jídla odešel od stolu, oholil si vousy a vrátil se, aby zjistil, zda si toho někdo všimne. U norského dvora je tedy stále veselo.

Zdroje článku: