Jedlé kaštany, typická pochoutka českých Vánoc. Jak si ji připravit doma?

Jedlé kaštany, typická pochoutka českých Vánoc. Jak si ji připravit doma?
Pečené kaštany jsou typickou zimní lahůdkou, která skvěle chutná, ale také prospívá vašemu zdraví. Odkud vlastně pocházejí a jak si je snadno připravit i doma? Tohle jste o nich možná netušili.

Co jsou jedlé kaštany

Kaštany jsou plody stromu zvaného kaštanovník setý. Jeho domovem je hlavně oblast Přední Asie a jižní Evropy. Strom už se ovšem objevuje i v tuzemsku, daří se mu hlavně ve vinařských oblastech, kde je teplo. Ale nejen tam, kaštanovníky úspěšně rostou například ve středočeské Čáslavi.

Zdroj: Autor: Ermak Oksana / Shutterstock

Nejvhodnějším obdobím pro sklizeň kaštanů je říjen. Konzumace těchto plodů je známá po celé Evropě. Ostatně jsou nejen chutné, ale i velmi zdravé. Obsahují vitamín C, vitamíny skupiny B, obsahují také velké množství draslíku. Najdete v nich i hořčík, fosfor a řadu dalších látek.

Kde koupit kaštany a jak poznat, že jsou dobré

V tuzemsku pečené kaštany zdomácněly hlavně u stánků jako součást adventních trhů. Tam ale gurmány často odrazuje značně vysoká cena. Jedlé kaštany si můžete naštěstí snadno připravit i doma. Plody jsou dostupné i v tuzemských obchodech, seženete je i v supermarketech. Jejich hlavní sezóna přichází s koncem září.

Kupujte pouze takové, které jsou lesklé a mají tmavě hnědou barvu. Zkrabatělá slupka a absence lesku napovídají, že už jsou kaštany vyschlé. Kaštany mohou být také napadeny plísní nebo škůdci. Svědčí o tom výskyt drobných dírek.

Sbírat je ve volné přírodě nelze příliš doporučit, pokud opravdu dobře nevíte, co sbíráte. Pozřít kaštany nejedlé, tedy ty, které pocházejí ze stromu jménem jírovec maďal, by se vám nemuselo vyplatit. Po konzumaci hrozí poruchy trávení.

Kupujte pouze takové, které jsou lesklé a mají tmavě hnědou barvu.

Jak připravit jedlé kaštany

Pokud si domů přinesete skutečné jedlé kaštany, nic vám v jejich konzumaci nebrání. Pak už je stačí jen na vypouklé straně do kříže naříznout, což vám usnadní posléze loupání, a „dopřát“ jim pobyt na rozpálené pánvi. A to zhruba po dobu deseti minut. Signálem, že je úspěšně hotovo, by měla být hlavně typická vůně.

Péct se dají i v troubě, a to přibližně po dobu 30 minut. Pozor, předem kaštany neloupeme. Oloupat si je musí každý strávník až těsně před konzumací.

Zdroj:

  • autorský text