Drobná žena s velkým temperamentem Jana Robbová, smutný konec nejtalentovanější hvězdy Československa

Drobná žena s velkým temperamentem Jana Robbová, smutný konec nejtalentovanější hvězdy Československa
Její kolegové jí přezdívali Sopka, její hlas jezdili do Prahy obdivovat z daleka. Život jí ale kladl klacky pod nohy a Janě Robbové vždy scházelo k opravdovému štěstí mnoho.

Jana Robbová byla československá zpěvačka a herečka. Narodila se v Praze v roce 1951 a od malička ráda zpívala. V době její největší sláva byla považována za československou Janis Joplin, stejně jako ona totiž do každé písně vkládala duší. S touto zpěvačkou je pojila i mnoha životní neštěstí a smutné konce, byť Janu Robbovou o několik let později.

Sopka ze Semaforu

Díky jejímu temperamentu a s tím spojené výbušnosti a náladovosti se pro ni přezdívka Sopka opravdu nabízela, ostatně nikdo z kolegů v divadle Semafor jí neříkal jinak. Na prknech Semaforu zářila Jana Robbová hlavně mezi léty 1971 až 1973, kdy její vystoupení byla vždycky dlouho dopředu vyprodaná. 

,,Můžu si s Vámi zazpívat, pane Gott?"

Jana Robbová se toho nebála jen na jevišti, ale i mimo něj, zkrátka měla vyřídilku. Kdyby se na tuto otázku sama Karla Gotta nezeptala, nejspíš by k žádné spolupráci nedošlo. Ačkoliv byl Karel Gott ke spolupráci nejdříve skeptický, protože si neuměl představit že by tak drobná dívka s chraplavým hlasem mohla dobře zpívat, nakonec vše přehodnotil a nazpívali spolu několik písní, například Toulky nebo Bum Bum Bum.

Kromě duetů s Karlem Gottem jí diváci obdivovali i jako zpěvačku v kapele Václava Neckaře Bacily.

Jana Robbová se toho nebála jen na jevišti, ale i mimo něj, zkrátka měla vyřídilku. Kdyby se na tuto otázku sama Karla Gotta nezeptala, nejspíš by k žádné spolupráci nedošlo.

Smutný pád hvězdy

I když se na parketu vždy usmívala a tančila, v osobním životě neměla Jana Robbová příliš mnoho štěstí. Svou obrovskou popularitu neunesla a začala častěji a častěji pít alkohol. K tomu si prošla dvěma rozvody, taktéž nikdy neměla miminko, po kterém velice toužila. S tím spojené psychické problémy, které řešila alkoholem měly za příčinu to, že její kariéra šla strmě dolů.

V 80. a 90. letech už o Janě Robbové nebylo vůbec slyšet. Zemřela v roce 1996 na rakovinu jícnu, letos by tato dáma oslavila 70. narozeniny.

Zdroje: