Jamie Dornan zhýralým milionářem Christianem Grayem i atentátníkem Janem Kubišem

Jamie Dornan zhýralým milionářem Christianem Grayem i atentátníkem Janem Kubišem
Jako model pracoval Jamie Dornan (38), rodák ze severoirského Belfastu, pro přední světové značky – Armani či Calvin Klein, a dá se tedy říct, že v tomto oboru udělal kariéru. Kvůli modelingu opustil univerzitu a ve studiu dále již nepokračoval. Přehlídkové molo ale vyměnil za herectví, kde se mu daří stejně dobře. Které role byly pro něho zásadní?

Královský milovník i sériový vrah

Musíme si přiznat, že Jamie Dornan opravdu dobře vypadá. Urostlý a hezký mladý muž v davu ostatních jen tak nezapadne. Jeho herecká kariéra začala rolí v historickém filmu Marie Antoinetta (2006), v němž ztvárnil postavu Axel von Fersena, královnina favorita. Historický kostým pak vyměnil za moderní oděv v televizní sérii The Fall (2013), kde si zahrál masového vraha. Dílo získalo velký zájem diváků i chválu od kritiky.

Tajuplný bohatý podnikatel

Ve stejném roce získal roli, která mu přinesla celosvětový úspěch, a to ve filmu Padesát odstínů šedi. Tento erotický thriller se pak díky velké popularitě dočkal dalších dvou pokračování, v nichž Jamie Dornan také hrál.

 

Pro svou roli tajemného milionáře se zvláštními erotickými choutkami se dokonce nechal inspirovat návštěvou sexuálních orgií, aby vše věrohodně zahrál. Kromě toho musel své dokonalé tělo během natáčení každý den tři hodiny cvičit, aby se divačky měly na co dívat. Inu, neměl to jednoduché. Je zajímavé, že zatímco filmové publikum bylo dílem nadšené a film byl úspěšný i komerčně, Jamie Dornan a jeho partnerka z filmu Dakota Johnson získali cenu Zlatou malinu za nejhorší herecký výkon.

Odvážný atentátník

Že umí zahrát i vážné role Jamie Dornan dokázal ve filmu Anthropoid (2016), jenž pojednává o atentátu na Reinharda Heydricha. Zde ztělesnil jednoho z českých parašutistů – Josefa Kubiše.

Jamie Dornan je ženatý s herečkou Amelií Warner. Spolu mají tři dcery. Ve volném čase se věnuje své rodině a fandí fotbalovému klubu Manchester United.