Jak utrácí miliardářský ruský oligarcha Roman Abramovich

Jak utrácí miliardářský ruský oligarcha Roman Abramovich
Na světě je řada hodně bohatých lidí, kteří působí velice skromně, pracují, i když nemusí a o jejich majetku se mluví především ve spojení s charitou. Roman Abramovich mezi takové boháče určitě nepatří a své nahromaděné peníze si užívá v duchu fráze „na světě jsme jen jednou“.

Ruský miliardář Roman Abramovich má podle časopisu Forbes jmění v hodnotě téměř 15 miliard amerických. Vlastní sbírku automobilů, letadel, jachet, umění a domů. Jako správný sportovec si také dopřál investici do sportu a vlastní anglickou Premier League Chelsea FC a často ho lze vidět na tribunách, jak si užívá hru svého týmu. Tým koupil v roce 2003 za 105 milionů dolarů. Hodnota klubu se dnes odhaduje na 2 miliardy dolarů.

Zdroj: Autor: Iurii Osadchi / Shutterstock

Na skok v minulosti

Většina jeho bohatství pochází z prodeje ruských státních aktiv po pádu Sovětského svazu. Těsně předtím, než Sovětský svaz začal selhávat, použil Abramovich ze svých celoživotních úspor 2 000 dolarů na pašování zboží z černého trhu do Ruska. Brzy expandoval a zabýval se vším od plastových hraček až po automobilové díly. Traduje se o něm, že v jednom okamžiku, během vrcholící perestrojky, dokonce prodával dovezené gumové kachny přímo ze svého bytu v Moskvě.

V roce 1988 ruské politické klima pod vedením Michaila Gorbačova umožnilo zdatnému obchodníkovi legitimovat své obchodní aktivity spojené s pašováním na černém trhu. Vzal peníze, které vydělal, a založil společnost, která vyráběla panenky, hračky a nábytek. Na počátku 90. let Abramovich založil a zlikvidoval nejméně 20 společností v různých průmyslových odvětvích, od chovu prasat po agenturu nabízející osobní strážce.

Když se se v polovině 90. let spřátelil s mocným ruským podnikatelem jménem Boris Berezovskij, jeho cesta k prezidentu Jelcinovi se otevřela. Berezovskij a Abramovich získali kontrolní podíl v páté největší ruské ropné společnosti Sibneft. Abramovich a Berezovskij přišli každý se 100 miliony dolarů na nákup kontrolního podílu ve společnosti.

Tato investice ve výši 200 milionů USD byla v té době hluboko pod hodnotou akciového trhu společnosti a pravděpodobně na obchodě nebylo vše v pořádku. Podnikatelé rychle zvýšili produkci ropy Sibneft a společnost brzy vydělala miliardy. Abramovich později u soudu přiznal, že kvůli získání společnosti vyplatil úplatky řadě vládních úředníků a získal ochranu od ruské mafie, aby zajistil nákup těchto a mnoha dalších aktiv.

Abramovich poté dále získal celých 70% společnosti Sibneft, 36% ruské národní letecké společnosti Aeroflot, přičemž při každém obchodním jednání projevoval jasnou a naprostou bezohlednost. Když společnost Sibneft koupila konkurenční ruská ropná společnost, Abramovich údajně vydělal za svůj podíl v hotovosti 10 miliard.

Abramovich později u soudu přiznal, že kvůli získání společnosti vyplatil úplatky řadě vládních úředníků a získal ochranu od ruské mafie.

Abramovich má rád domy

New York City: Abramovich vlastní čtyři sousední vily na Upper East Side na Manhattanu. Koupil je za 74 milionů dolarů. Údajně je plánuje zrekonstruovat a spojit do jednoho domu. Očekává se, že renovace bude stát 100 milionů dolarů.

Londýn: Zde vlastní dva domy včetně zámku v Kensingtonu za 160 milionů dolarů. Také vlastní palácové zahrady a třípodlažní nemovitost na nábřeží v Chelsea ve výši 38,5 milionu dolarů.

Francouzská riviéra: Patří mu nemovitost na Azurovém pobřeží na francouzské riviéře za necelých 22 milionů dolarů. Bývalý hotel má 12 pokojů a byl kdysi oblíbený u evropské šlechty. Abramovich využívá hotel pro svou osobní dovolenou. Chateau de la Croe koupil v roce 2001. Statek má výhled na Středozemní moře. Dalších 40 milionů dolarů investoval do rekonstrukcí domů.

Colorado: V roce 2008 koupil ranč o rozloze 200 akrů za 18 milionů dolarů. Také vlastní nedalekou sjezdovku, za kterou zaplatil 5,6 milionu dolarů. Původně se pokusil koupit celé lyžařské město a neuspěl, tak trochu ze vzdoru koupil právě sjezdovku.

St. Barts: Obchodník vlastní honosnou usedlost na ostrově St. Barts v hodnotě 70 milionů dolarů. Jde o vyhlášené letovisko nejbohatších lidí světa.

Izrael: Vlastní zde dvě nemovitosti. První z nich je hotel za 17 milionů dolarů, který koupil od herečky Gal Godot a jejího manžela. Nedávno zaplatil 65 milionů dolarů za další nemovitost v Izraeli, což byla největší transakce rezidenčních nemovitostech v historii země. Získal tak izraelské občanství, protože britské vízum pro investory mu už nebylo prodlouženo.

A nemůže chybět jachta, ale jedna je málo

Proč mít jen jednu jachtu, a ne hned celou flotilu. Ta nejdražší je superjachta Eclipse za 400 milionů dolarů. Když byla loď postavená, byla to největší soukromá jachta na světě. Má dva bazény a přistávací plochu pro vrtulník.

Celkově, včetně Eclipse, vlastnil Abramovich šest jachet včetně Luny, kterou prodal za 360 milionů dolarů. Jednu loďku musel dát manželce při rozvodovém vyrovnání. Prodala ji za 300 milionů dolarů.

Co by to bylo za oligarchu, kdyby neměl také letadla

Největším letadlem, které vlastní, je Boeing 767-33A / ER s názvem The Bandit. Koupil letadlo od Hawaiian Airlines a zrekonstruoval ho tak, aby vyhovovalo jeho velmi specifickým potřebám. Letadlo má jídelnu pro 30 lidí, a řadu koupelen. Letoun má také stejný pokročilý systém vyhýbání se střel, jaký se používá u Air Force One.

Někdo sbírá pivní tácky nebo hračky, někdo luxusní automobily

Předpokládá se, že Abramovichova sbírka automobilů má hodnotu 11 milionů dolarů. Ferrari vyrobilo jen 29 vozů Ferrari FX a on vlastní jeden z nich. Vůz je schopen jet rychlostí 190 km / h. Také vlastní jeden z 15 vozů limitované série Pagani Zonda Roadster, Bugatti Veyron, Mercedes AMG GT3 a Aston Martin Vulcan.

Dlouhá cesta od gumových kačenek po jednu z nejrozsáhlejších soukromích sbírek umění

Není přesně známo, co tento bizardní obchodník všechno získal, ale vzhledem k jeho lásce ke shromažďování drahých věcí, určitě nezůstal pozadu ani v tomto případě. V roce 2008 koupil obraz Francise Bacona za zhruba 86,3 milionu dolarů. Koupil také Luciana Freuda za 33,6 milionu dolarů.

To není špatný život na člověka, který byl sirotkem bez vzdělání, které si obstaral až později a údajně má titul Bakalář umění a vědy z Moskevské státní právnické akademie. Postaral se i o dědice. Má 7 dětí.

(Zdroj: Forbes, Wikipedie, Celebrity networth)