Co dělat, když usnete na lehátku u vody bez opalovacího krému

Co dělat, když usnete na lehátku u vody bez opalovacího krému
Jste spálení od slunce a nevíte, co dělat? Hoří vám nesnesitelně tvář, paže, ramena a zčervenal vám nos? Nabízíme několik užitečných tipů, jak zacházet s nepříjemně spálenou pokožkou.

Spáleniny od slunce jsou velmi nepříjemné a často i bolestivé. Neuvážený pobyt na slunci může vést ke zvýšení teploty, a dokonce k nevolnostem a k silné bolesti hlavy. I přesto, že každý ví, že by se neměl bez patřičné ochrany vystavovat intenzivním slunečním paprskům, někdy se to prostě stane. Zrádnost spálenin spočívá v tom, že vám problém dojde až v okamžiku, kdy už je pozdě a vaše pokožka volá o pomoc. Přestože se mluví především o poledním slunci a v období od 12 do 16 hodin by se to s pobytem na přímém slunci nemělo přehánět, pokožku si můžete podráždit kdykoliv, když je krásný slunečný den.

Zdroj: Autor: STEKLO / Shutterstock

Pokožka by si na slunce měla zvykat postupně a první expozice by neměla být delší než čtvrt hodiny. Opalovací krém by měl být samozřejmostí.

Pokud jste u vody, po koupání je vhodné pokožku usušit, protože kapky vody na vašem těle urychlují proces opalování.

Co dělat, pokud je pokožka spálená

Pijte více tekutin. Nejlepší variantou je pitná voda bez bublinek. Káva a alkohol jsou naopak velmi nevhodné.

• Výborným pomocníkem je vitamín C, takže neváhejte a osvěžujte se ovocem. Posílíte si tak svůj imunitní systém. Stejně užitečný je i vitamín E, který přispívá k regeneraci pokožky. Najdete ho například v oříškách a v olivovém oleji.

• V případě zvýšené teploty nebo bolesti se doporučuje aspirin a paracetamol. Pokožku je vhodné ošetřovat krémy a spreji obsahujícími panthenol, který proniká hluboko do pokožky a pomáhá s její regeneraci. Zároveň zklidní pálení a zarudnutí pokožky.

• Pro očistu volte chladnější sprchu. Spálený obličej můžete tišit častým oplachováním ve vodě s přídavkem levandulového oleje. Mýdlo na pár dní vynechte. Nepoužívejte ani parfémy a deodoranty, které by dráždily pokožku.

• Pokud vás spálená pokožka zastihla nepřipravené, můžete použít i krém po holení, který má uklidňující a regenerační vlastnosti. Pomůže i ošetřující kosmetika obsahující bambucké máslo nebo kokosový či palmový olej.

• Na zarudlý obličej můžete použít i masku z nastrouhané salátové okurky, nebo z olivového oleje, zakysané smetany a žloutku.

• Na spálené pokožce se snadno tvoří bolestivé puchýře a velmi nepříjemný stav může trvat i 3 nebo 5 dní. Nejvíce postižená místa lze chladit kostkami ledu nebo studenou tekoucí vodou či chladnými zábaly. Ty fungují také na snížení tělesné teploty, pokud má pobyt na slunci za následek horečku a malátnost.

Neopakujte stejnou chybu dvakrát. Pokožka, která si projde fází spálení, puchýřů a odlupování, se může regenerovat i několik měsíců. V tomto období je velice citlivá a může se spálit daleko rychleji. Proto je třeba ji před sluncem chránit krémy a vhodnými opalovacími přípravky. Hojení se neurychlí propichováním puchýřů, naopak vzniká riziko infekce.

V případě vysoké teploty, zvracení a puchýřů po celém těle neváhejte vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: