Jak najít klíč ke zdravému spánku

Jak najít klíč ke zdravému spánku
Mnoho lidí se trápí, protože klidný a hluboký spánek, jaký zná z dětství, odešel ve chvíli, jakmile se nastoupila drsná realita dospělosti. Nekončící záplava mailů, služební cesty, schůzky a plánovací kalendáře vyvolávají přetrvávající stres a místo toho, abychom se vrátili domů a odpočívali, trpíme nespavostí nebo nedostatkem spánku. Je možné se konečně pořádně vyspat?

Vyberte si správnou polohu pro spaní

Možná o tom nevíte, ale poloha, ve které spíte, výrazně ovlivňuje kvalitu vašeho spánku. Vědci doporučují usnout na boku nebo ležet na břiše. To normalizuje dýchání, tělo se připravuje na dobrý odpočinek. Zároveň se tak vyhnete i chrápání. Kdo má však problémy s páteří, měl by raději spát na zádech, uvolní to totiž potřebné partie a ráno se budete cítit o něco lépe.

Nekoukejte na appky a vypněte si mobil

Že musíte být na příjmu i o půlnoci? Na to zapomeňte! Pokud nejste zrovna hasič a máte nějakou obvyklou práci například v kanceláři, mobil si vypněte a oznamte to svým kolegům. Váš mozek a celé tělo si musejí být jisti, že je v noci nic rušit nebude a mohou se oddávat pouze spánku. Zároveň se nedoporučuje koukat aspoň hodinu před spaním do svítící obrazovky, proto raději popadněte knihu a věnujte se čtení či jiné aktivitě, která vás zklidní.

Kdo má však problémy s páteří, měl by raději spát na zádech, uvolní to totiž potřebné partie a ráno se budete cítit o něco lépe.

Veďte si spánkový deník

Zkuste jít spát a vstávat přibližně ve stejnou dobu. Vaše tělo vám poděkuje, i když jen proto, že tímto způsobem nastavíte své biologické hodiny. Zapište si do zvláštního deníku, poznámkového bloku nebo dokonce poznámek k telefonu, dobu spánku i všechny věci, které jste dělali před spaním. Můžete tedy zanalyzovat své chování a porozumět tomu, co vám brání usnout.

Nekonzumujte nikotin a alkohol

Pokud nejste zrovna přecitlivělí na kávu, pak vězte, že ta vám nebude dělat takový problém, jako nikotin nebo alkohol. Podle nejnovějších průzkumů se sice může zdát, že nikotin vás uvede do pohody, nicméně zvyšuje pravděpodobnost, že se v noci budete budit. Alkohol podle vědců také negativně ovlivňuje délku spánku. Doporučuje se vyhnout se požití návykových látek minimálně dvě hodiny před spánkem.

Zdroj: