Jak mám zvládat stres? Několik dobrých rad, jak se stresem bojovat

Jak mám zvládat stres? Několik dobrých rad, jak se stresem bojovat
V této nelehké době jsme ve stresu snad ještě více než kdykoli předtím. Povinnosti se na nás valí ze všech stran, my se často cítíme unavení, podráždění a napjatí. I když se může zdát, že se stresem nemůžete nic dělat, opak je pravdou. Máme pro vás několik dobrých rad, jak se stresem bojovat.

Jedním z nejdůležitějších bojovníků proti stresu je spánek. Když jsme nevyspalí a unavení, naše odolnost vůči stresu významně klesá. Dbejte proto na dostatečný a kvalitní spánek, snažte se chodit spát a vstávat v přibližně stejnou dobu a naspat alespoň 7 hodin.

Zaměřte se na meditaci a různé relaxační techniky.  Jedná se o činnosti, které vyvolávají relaxační reakci, fyziologickou změnu, která může pomoci snížit krevní tlak, srdeční a dechovou frekvenci, spotřebu kyslíku a také stresové hormony. Toho můžete dosáhnout pomocí aktivit, jako jsou meditace, řízené představy, jóga a cvičení hlubokého dýchání.

Ovládněte vnitřní mluvu. Všichni vedeme vnitřní dialog. Občas mluvíme nahlas, ale většinou probíhá tento vnitřní dialog pouze v myšlenkách. Samomluva může být pozitivní (zvládnu to nebo všechno bude v pořádku) nebo negativní (nikdy se nezlepším nebo jsem tak hloupý). Negativní samomluva zvyšuje stres. Pozitivní samomluva vám může pomoci uklidnit se a stres zvládnout. Cvičením se můžete naučit měnit negativní myšlenky na pozitivní. Místo toho, abyste si říkali tohle nezvládnu, řekněte si udělám, co bude v mých silách. Místo toho, abyste si říkali nemůžu uvěřit, že jsem to zvoral, řekněte jsem člověk a všichni děláme chyby

Ovládněte vnitřní mluvu, Zdroj: Pixel-Shot / shutterstock

Aby to opravdu fungovalo, praktikujte pozitivní samomluvu každý den. V autě, u stolu, před spaním nebo kdykoli si všimnete negativních myšlenek. 

Důležitá je i naše strava. Pokuste se stravovat zdravěji, zařaďte do svého jídelníčku hodně čerstvého ovoce a zeleniny, libové maso v bio kvalitě, luštěniny a celozrnné potraviny. Vyvarujte se jídlům, která jsou příliš tučná a plná cukru a obecně všem průmyslově zpracovaným potravinám. Snažte se také omezit alkohol a kofein.

V neposlední řadě se zaměřte na pravidelný pohyb. To, jaký druh pohybu zvolíte, záleží na vaší současné fyzické kondici a osobních preferencích. Někomu budou více vyhovovat dlouhé procházky, někomu běh či jízda na kole, pro jiného to bude jóga, tai-či nebo plavání, někdo může zvolit aerobic či pravidelnou návštěvu posilovny. Výběr je jen a jen na vás. 

Nepodceňujte čas strávený s rodinou, přáteli i sami se sebou. Zajděte s kamarádkou na kávu nebo s kamarádem do posilovny, běžte s rodinou na procházku. Běžte se jen tak sami projít. Pravidelně se věnujte svým koníčkům a zálibám.

Všechny výše zmíněné techniky vám pomohou zmírnit příznaky stresu z dlouhodobého hlediska. Vyžadují odhodlání změnit svůj život k lepšímu a nějakou dobu trvá než se jejich výsledek dostaví. Co ale dělat, když potřebujete okamžitou úlevu? Nejrychlejší způsob, jak snížit stres, je zhluboka se nadechnout a používat své smysly, tedy zaměřit se na to, co vidíte, slyšíte, cítíte a čeho se dotýkáte. Podívejte se na své oblíbené fotografie, přičichněte k vůni, kterou máte rádi, poslechněte si oblíbenou písničku nebo například chvíli hlaďte svého domácího mazlíčka. Samozřejmě ne každý reaguje na jednotlivé smyslové zážitky stejným způsobem. Klíčem k rychlé úlevě od stresu je experimentovat a objevit ty smyslové zážitky, které nejlépe vyhovují právě vám.

 

Zdroje: