Jak bezpečně poznat, že trpíte depresí? 5 příznaků, které vám otevřou oči

Jak bezpečně poznat, že trpíte depresí? 5 příznaků, které vám otevřou oči
Všichni známe ty klasické příznaky deprese, jako je celková apatie, ztráta chuti do života, stranění se lidí, uzavírání se sami do sebe či v horším stupni myšlenky na sebevraždu. Tohle jsou ty klasické příznaky, které každému rozblikají v mozku to varovné červené světýlko „něco je špatně!“.  Jaké jsou další, ty méně jasné příznaky?

Výpadky krátkodobé paměti

Nemůžete si vzpomenout na telefonní číslo, které vám právě někdo nadiktoval? Večer nevíte, co jste vlastně obědvali? Nepodceňujte vynechávání krátkodobé paměti – je totiž úzce spojeno s depresivní poruchou, což dokonce prokázal vědecký výzkum.

Čtěte také: Jak si zachovat fyzické i psychické zdraví v průběhu pandemie?

Změna chutí

Deprese negativně ovlivňuje nejenom psychické centrum ve vašem mozku, ale také i váš apetit – a to obousměrně. Ať už máte najednou neobvykle velkou chuť k jídlu nebo naopak vás zcela opustila, značí to jediné – deprese je na obzoru. Většina lidí trpících depresemi dávají přednost hlavně tučným a sladkým jídlům, jelikož jejich konzumace vytváří jakýsi protipól k depresivním stavům.

Čtěte také: Trpíte depresemi? Zapomeňte na prášky a běžte za zvířaty

Jste pořád unavení

Jen co ráno otevřete oči, už zase přemýšlíte, kdy půjdete pátky do postele? Deprese a únava jsou jako bratr a sestra. Vzájemně se vyživují a tím tvoří zamotaný kruh, ze kterého není úniku. Deprese způsobuje až čtyřikrát větší únavu než u psychicky vyrovnaných lidí. Únavu samozřejmě provází silná nervozita, podrážděnost a neschopnost soustředit se.

Čtěte také: Jak poznat chlamydie? Je to velmi nebezpečná bakterie

Kde je vaše libido?

Každá deprese je skutečný zabiják sexuálního života. Občas se ale objevuje i jako vedlejší účinek užívání antidepresiv. Je to jeden z nejhorších symptomů deprese, který se nevyhne prakticky nikomu – i když se o tom většina takto nemocných bojí – nebo spíše stydí mluvit.

Nenechte deprese, aby ovlivnily váš život a buďte šťastnější.

Čtěte také: Vliv antikoncepce na lidské tělo. Máme ji brát, nebo se jí raději vyhýbat?

Neustálý vztek

Vztek je většinou vyvolávám poklesem výkonnosti, a to hlavně z pocitu viny, který v nás vyvolává neschopnost zvládat každodenní povinnosti. Postupně vám tak začne klesat sebevědomí, které bude nahrazeno právě vzrůstajícím vztekem.

Čtěte také: Několik tipů, jak zlepšit svou imunitu konzumací syrového česneku