Jacqueline Kennedy: Život nejslavnější první dámy, která kvůli záletnému manželovi odmítla kariéru ve významném časopise

Jacqueline Kennedy: Život nejslavnější první dámy, která kvůli záletnému manželovi odmítla kariéru ve významném časopise
Příběh ženy, která chtěla být dobrou manželkou a dobrou matkou. Už od prvních fotografií ze zásnubní hostiny poutala pozornost svým dobrým vkusem. Celou řadu let to byla právě Jackie, která byla ikonou elegantní módy. Byla vždy svěží a dokonale sladěná, upravená a vstřícná. Fotoaparáty ji milovaly.

Život před Johnem

Jackie se narodila 28. července 1929 v Southamptonu poblíž New Yorku, jako nejstarší dcera rodiny z vyšší společnosti. Její otec John Vernou Bouvier III. byl fascinující, megalomanský, francouzsko-nizozemský developer, makléř a záletník se zálibou v ginu. Její matka, Janet Norton Lee, byla chladná, bezchybná a nekompromisní a Jackie byla vychovávaná pro život ve společenské elitě. Dospívání pro ni bylo jako jeden veliký sen se studiem výtvarného umění na prestižní škole Vassar College a také na Sorbonně v Paříži.

Zdroj: S Autor: Sarunyu L / Shutterstock

Z Jackie vyrostla zajímavá dívka s očima vzdálenýma od sebe a s jemnými rysy. Chtěla pracovat a prosadit se. Nastoupila jako fotoreportérka do Washington Times-Herald. Stihla se i zasnoubit, ale její matka s ní měla jiné plány a ona matku poslouchala.

Život s Johnem

První setkání mezi Johnem F. Kennedym a Jackii „se stalo náhodou“ v roce 1948 ve vlaku Washington DC-New York. Druhé setkání už dojem náhodnosti nebudilo. Oba byli pozvaní na večeři ke známému novináři.

Jackie byla vychovávaná pro život ve společenské elitě.

Mladí lidé si byli od prvního okamžiku sympatičtí. John měl před sebou zářivou politickou kariéru, se kterou mu pomohl bezohledný a tvrdý otec, který se neštítil vůbec ničeho, jen aby zajistil své rodině vliv. Jackie byla jako potencionální manželka schválená, a tak se klan Kennedy rozšířil o nového člena.

S ohledem na svatbu mladá žena rezignovala na místo ve Vogue, kam se dostala vítězstvím v konkurzu.

Manželství bylo uzavřené 12. září 1953 v kostele Panny Marie v Newportu na Rhode Islandu s 800 pečlivě vybranými hosty, ke kterým se přidalo dalších 400 lidí na přepychové recepci v Hammersmith House, nádherném panství nevěstiny rodiny.

Nevěsta a ženich byli krásní a zářící. Jackie v přepychových a nádherných šatech, které nevybrala ona, ale její všudypřítomná matka. Tvořilo je 50 metrů hedvábného taftu krémové barvy se závojem z krajky, který patřil babičce.

Nebyla to pohádka se šťastným koncem

Jackie od začátku udělala vše pro to, aby se svému brilantnímu manželovi zavděčila. Dokonce se naučila vařit, hrát bridž a golf. Čekala na něj do noci a neptala se, kde byl. Pochopila svou roli už před vstupem do Bílého domu. John měl silný sexuální apetit a jeho žena věděla, že chodí tajným vchodem do hotelu Mayflower za zábavou s herečkami. Hvězdou společnosti býval Frank Sinatra.

Jackie dokázala přejít i nález cizích kalhotek v Bílém domě, ale nedařilo se jí otěhotnět, a to ji ponižovalo více než zástupy žen v náručí manžela, včetně Marilyn.

V návalu hořkosti jednou podala žádost o rozvod, ale klan Kennedy si skandál nemohl dovolit. Podváděná žena nakonec žádost stáhla, ale bylo to především proto, že otěhotněla. Prvorozená holčička se narodila mrtvá císařským řezem. John byl zrovna na dovolené na jachtě ve Středozemním moři a dozvěděl se to až za tři dny. O rok později se manželé dočkali dcery a za tři roky chlapce. (Další chlapec zemřel krátce před atentátem na Johna.)

Mladá žena byla konečně šťastnou matkou dvou dětí, s chutí se pustila do rekonstrukce uvnitř Bílého domu i prezidentského letadla. Hrála svou roli a hrála ji dobře. Dokonce i v květnu 1962, kdy v Madison Square Garden před 15 tisíci lidmi slavil prezident čtyřicáté páté narozeniny a zazpívala mu Marilyn.

O tři měsíce později byla Marilyn nalezená mrtvá a Jackie si budovala dále svou pověst vzorné manželky a módní ikony. Gucci na její počest pojmenoval kabelku Jackie.

Jejím nejslavnějším oblečením se stal růžový kostýmek od Chanel, který na sobě měla 22. 11. 1963 v Dallasu, když objala postřeleného manžela, kterému dva výstřely odstranily polovinu lebky. V růžovém klečela v nemocnici a modlila se za přežití manžela. Marně.

(inspirováno knihou C. Davida Heymanna Žena jménem Jackie)