Kolikrát méně kofeinu obsahuje instantni káva oproti klasickému espressu?

Kolikrát méně kofeinu obsahuje instantni káva oproti klasickému espressu?
Instantní káva získala na oblibě pro svou jednoduchou přípravu a cenovou dostupnost. Její aroma, chuť, ale hlavně chemické složení se od běžné kávy výrazně liší.

Cesta k instantní kávě

Světlo světa spatřila instantní káva koncem 19. století, ale na oči veřejnosti se dostala až během první světové války. Japonsko-americký chemik Satori Kato nejprve vyvinul instantní čaj a poté přišel i na recepturu instantní kávy. Během druhé světové války se “rychlá káva” stala oblíbeným nápojem vojáků. V té době se však kávový extrakt během procesu dehydratace míchal s karbohydráty a k dnešní instantní kávě měl hodně daleko. Až během padesátých let 20. století se začala rozpustná káva vyrábět procesem lyofilizace neboli vymrazováním.

Jak se instantní káva vyrábí

K výrobě instantní kávy se používají jak zrna arabiky, tak robusty nebo jejich kombinace. V Evropě se však častěji používá robusta. Káva se stejně jako při přípravě klasické kávy opraží a namele. Poté se připraví silný výluh, který se následně filtruje, aby se zbavil části vody. Zbytek kávového výluhu putuje několika nádržemi, kde dochází k dehydrataci. Kávový extrakt je zapotřebí dále zchladit na -45 °C. Jakmile hmota ztuhne, namele se a znovu se prosouší. Jelikož káva během chemických procesů ztrácí svou typickou vůni, je potřeba ji do výsledného výrobku znovu uměle dostat.  Aby nebyl zákazník ochuzen o smyslový požitek, aromatické částice zachycené během výrobního procesu se do výsledného produktu opět vstřikují. 

Co je dobré vědět

Podíl kofeinu je u instantní kávy podle výzkumu až 6x menší než u klasického espressa. 

Menší je také podíl antioxidantů.

Do některých instantních káv jsou přidány další příměsi jako jsou nejrůznější obilniny, cikorka nebo fíkový prášek, v takovém případě by na obalu mělo být zmíněno, že se jedná o směsi kávového a kávovinového extraktu. 

 

Zdroj: