Inspirace nejen na Silvestra: Znáte Curacao?

Inspirace nejen na Silvestra: Znáte Curacao?
Curacao je součástí mnoha oslav. Typický modrý likér zná i mnoho těch spotřebitelů, kteří alkoholu zrovna neholdují. Co způsobuje jeho barvu, jak vlastně chutná a kde vznikl?

Jak se vyrábí Curacao

Curacao (čtete „kjurasao“) pochází ze stejnojmenného karibského ostrova. Ostrov se nachází asi 65 km od Venezuely a v současnosti patří pod Nizozemsko.

Stěžejní složkou, která se používá k ochucení likéru, jsou sušené slupky citrusového ovoce, které roste na rostlině, jež se nazývá laraha. Roste výhradně na ostrově a dává plody, jež se podobají pomerančům.

Rostlina je v podstatě specifickým druhem pomerančovníku, který byl vyšlechtěn tak trochu omylem. Ukázalo se, že ostrovní podmínky nepřejí španělským pomerančům, které sem dovezli kolonizátoři.

Ostrovní půda je velmi chudá na živiny a růstu rostlin nesvědčí ani spalující slunce. Plody jsou proto mimořádně hořké a nepovažují se za jedlé. Kůra je však velmi aromatická díky obsahu silic, což se pro výrobu likéru ukázalo být výhodné. Tyto látky výslednému nápoji dodávají specifickou hořkou chuť. K dochucení se používají dále ještě byliny.

Proč je Curacao modré

Žádné exotické suroviny, které by zároveň stály za dost netradičním odstínem lahve Curacaa, v tomto nápoji nehledejte. Likér se uměle barví pouze pro větší efekt. Přirozeným procesem výroby je alkoholický nápoj čirý.

Řada výrobců ve složení uvádí, že k dobarvování používá barvivo označované jako brilantní modř FCF. Ta bývá mnohými zdroji označována jako jedno z nejvíce škodlivých aditiv. Pakliže dbáte na to, aby potraviny, které kupujete, neobsahovaly nebezpečná „éčka“, jednoznačně volte původní čiré Curacao. Chutí je se svým barevným protějškem srovnatelné.

Asi nejznámějším koktejlem, který se z tohoto likéru vyrábí, je Blue Lagoon. Recept je poměrně jednoduchý, čítá pouze vodku a citronovou limonádu. Curacao je ideální jako výchozí složka doplněná také bílým rumem a různými druhy džusů, které navíc vytvoří ve sklenici i zajímavý barevný efekt.