Impozantní Jindřišská věž ukrývá jedinečnou zvonici a další zajímavosti

Impozantní Jindřišská věž ukrývá jedinečnou zvonici a další zajímavosti
Jindřišská věž patří k dominantám Prahy. Našli bychom ji mezi Jindřišskou ulicí a jihozápadním cípem Senovážného náměstí. Původně byla postavena z pískovce s dřevěnou střechou s břidlicovou krytinou.

Založeno králem Karlem IV.

Jedná se o původní zvonici kostela svatého Jindřicha a svaté Kunhuty. Jde o nejvyšší volně stojící zvonici v metropoli. Měří celkem 65,7 metru.

Zmiňovaný kostel nechal založit sám slovutný král Karel IV. Tehdy s velmi smělými plány, panovník vysoce promyšleně budoval Nový Jeruzalém a samotná Praha se měla stát světovou metropolí. To se mu minimálně z části jistě vydařilo, monumentální Jindřišská věž navíc uchvacuje návštěvníky Prahy dodnes.

V současné době slouží tato stavba kulturním účelům, najdeme tady restauraci, muzeum, galerii a unikátní vyhlídku, která návštěvníkům dovoluje prohlédnout si krásy Prahy z perspektivy ve výšce 10. poschodí. Chloubou stylové restaurace je zvon Maria, který pochází z roku 1518.

Jedná se o nejstarší a současně jediný dochovaný zvon z původní desítky. Celkem váží úctyhodných 723 kilogramů a jeho průměr činí 101 centimetrů. Vznikl v 16. století v dílně zvonaře Bartoloměje z Nového Města, soudobý zvonařský mistr Petr Rudolf Manoušek se pak podílel na jeho rekonstrukci.

Unikátní zvonkohra od Petra Manouška

Specifickým prvkem Jindřišské věže je zvonkohra, která je složená z desítky zvonů. Jako jediná v Evropě je určena pro poslech uvnitř. Cenná architektonická památka se tak v podstatě mění v malou koncertní síň. Autorem tohoto projektu je rovněž zvonař Petr Manoušek.

Unikátní zvonkohra je v nejvyšším patře umístěna od roku 2003. Upomínat má svými jmény na zvony, které se v Jindřišské vězi nacházely původně, ale byly až na vzpomenutý zvon Maria zničeny.

Původní zvonice byla vybudována v gotickém slohu, a to v letech 1472 až 1476. Na počátku patřila do majetku řádu Křižovníků s červenou hvězdou. Současná neogotická podoba věže je dílem architekta Josefa Mockera.

Přestavba pochází z konce 19. století. Právě v tomto období dosáhla věž i své současné výšky, díky niž drží vzpomenutý primát.