Hrozilo, že nebude chodit. Dnes se Ondřej Moravec loučí s kariérou profesionálního biatlonisty

Hrozilo, že nebude chodit. Dnes se Ondřej Moravec loučí s kariérou profesionálního biatlonisty
Nedělní odpoledne se v Novém Městě na Moravě neslo ve jménu Ondřeje Moravce a jeho posledního závodu ve Světovém poháru. Jakých bylo dvacet let profesionálního sportovce? Předcházela jim vážná nemoc.

Poslední závod málem nedokončil 

Smíšená štafeta dvojic, ve které po jeho boku stanula Lucie Charvátová, se brzy stala bojem o to, zda vůbec dosáhnou cílové rovinky a nebudou ze závodu diskvalifikování. Fiasko Charvátové na první střelbě, kde netrefila ani jeden terč, dostalo Moravce do nelichotivé pozice. Rozloučení na stupních vítězů bylo tímto vyloučeno a oba museli na trati pořádně zabrat, aby vůbec Moravec svůj poslední závod dokončil. On však chyboval pouze jednou a česká štafeta tak závěrem inkasovala sedmnácté místo. Loučil se na domácí půdě, kvůli koronavirové situaci ho však v cíli namísto bouřlivého davu fanoušků mohla přivítat pouze jeho rodina a tým. 

 

Dětství na vozíčku

Jako dítě se potýkal se silnou bolestí v nohou, v deseti letech mu byla diagnostikována Perthesova choroba. To znamená, že prokrvení jeho kyčelního kloubu bylo porušené. Malého Ondřeje čekala operace, v nemocnici se však ztratila jeho zdravotní dokumentace a operace se tak odsunula o dva měsíce. Na předoperačním rentgenu zjistili, že ta tu dobu se jeho stav stihl zlepšit. Přistoupili ke konzervativní léčbě, celých jedenáct měsíců strávil v léčebně na rehabilitaci, která spočívala v naprostém omezení pohybu. 

Ani po roce intenzivní léčby ale nebylo vyhráno. Stanovisko lékařů bylo neúprosné, Moravec se musel vzdát veškerého sportu, v úvahu přicházelo pouze rekreačně plavání a jízda na kole. Již několik měsíců po návratu z léčebny si ale na kole přivodil zlomeninu stehenní kosti, tedy další týdny nehybně na lůžku. 

V patnácti letech již znovu naplno trénoval, lékařům to ale tajil. Ti to zjistili pravděpodobně až tehdy, když Moravec inkasoval první velké biatlonové úspěchy. V juniorské kategorii zářil, mezi muži mu nějakou dobu trvalo vybojovat si stabilní místo, zejména na střelnici. Za svoji kariéru nakonec inkasoval tři olympijské medaile ze Soči a titul mistra světa ve smíšené štafetě.