Jaké houby se nejlépe hodí do houbového guláše?

Jaké houby se nejlépe hodí do houbového guláše?
Guláš dokáže okouzlit chuťové pohárky na tisíc způsobů. Jednou jeho veganskou, vegetariánskou nebo chcete-li levnou variantou je houbový guláš. Houby mají totiž výjimečnou vlastnost nahradit maso... A tak můžete ušetřit i od masa odlehčit svůj jídelníček.

Jaké houby do guláše?

Houbaříte? Potom můžete plody vašeho úsilí využít v kuchyni. Z hub lze vytvořit vynikající houbový guláš. Ačkoliv bude v houbovém guláši chybět maso, nikomu se po něm nezasteskne. Netvrdíme, že houbový guláš svou chutí předčí ten typický český s hovězí kližkou. Tím bychom si mohli milovníky guláše rozhněvat. Je však jednou z jeho netradičních verzí, které stojí za to vyzkoušet.

Jaké houby do guláše? Použít můžete všechny jedlé houby, co najdete v lese. Nejlepší jsou však praváky a takzvané suchohřiby, které si na rozdíl od ostatních hub zachovají alespoň částečně svou konzistenci. Houbový guláš lze však vytvořit také z hlívy ústřičné a ze žampionů. Právě tyto houby nemusíte nahánět po lese, nýbrž je lze vypěstovat na zahrádce. Při vaření houbového guláše lze dodržet stejný postup, jako byste vařili běžný guláš, ale s tím rozdílem, že místo masa použijete houby.

Houbový guláš lze však vytvořit také z hlívy ústřičné, Zdroj: pada stockphoto / Shutterstock

Proč vyzkoušet houbový guláš?

Důvodů, proč vyzkoušet houbový guláš, je hned několik. Houbový guláš může být skvělým oživením vaší kuchyně. Protože lze houby nasbírat v lese zadarmo, uspoří obsah vaší peněženky. Je velký rozdíl použít kilogram hovězí kližky a podobné množství hub.

Houbový guláš budou milovat všichni milovníci houbových jídel. Ocení jej vegetariáni a vegani, kteří jsou při přípravě svých jídel limitováni výběrem surovin. Ti pak do houbového guláše nepoužijí špek a nebudou cibulku smažit na sádle (vegani), ale na rostlinném oleji.

Vzhledem k tomu, že mají houby jen nízký obsah kalorií, jsou výborné při dietě i jako odlehčení. Někteří odborníci mají za to, že v dospělém věku je pro tělo zatěžující zpracovávat každodenní příjem masa. Nehledě na to, že častá konzumace masa není výhodná ani pro životní prostředí.

S čím jíst houbový guláš?

Houbový guláš si můžete dát s chlebem, s knedlíkem, dokonce vám bude chutnat i s těstovinami. Vyzkoušet můžete houbový guláš se špeclemi.

Zdroje článku: