Jsou homeopatika zázrak nebo podvod? Jak tento prostředek alternativní medicíny vlastně funguje?

Jsou homeopatika zázrak nebo podvod? Jak tento prostředek alternativní medicíny vlastně funguje?
Homeopatika jsou prostředkem využívaným alternativní medicínou. Mají mnoho zastánců, ale také celou řadu odpůrců. Kde vlastně vznikla, opravdu mohou nahradit běžné léky a jak reálně fungují?

Co jsou homeopatika

Homeopatika jsou prostředkem alternativní medicíny. Tento směr má stále více zastánců i v západní kultuře.

Zdroj: Autor: gallofilm / Shutterstock

Za autora moderní homeopatie je považován Samuel Hahnemann, který její zásady formuloval v knize knize Organon der rationellen Heilkunde. Vycházel přitom z tradic antického lékařství, ale také středověké alchymie nebo evropské herbalistické tradice.

Na rozdíl od klasické medicíny, která léčí konkrétní poruchu, vnímá homeopatie člověka jako celek. I s jeho symptomy ho potom takto léčí.

Homeopatika jsou prostředky připravené z bylin, minerálů a dalších přírodních látek rostlinného i živočišného původu. Jejich efekt má být založen na tom, že ve vysoké koncentraci vyvolají příznaky podobné tomu, čím pacient trpí. Ten však dostane silně zředěnou dávku.

Podle zastánců tohoto typu léčby tak homeopatika namísto chemického účinku dokáží stimulovat přirozené obranné mechanismy člověka. Princip homeopatie se tak někdy shrnuje pod jednoduchou zásadu „podobné se léčí podobným“.

Fungují homeopatika?

Tato teorie má však i celou řadu odpůrců. Kritické ohlasy se ozývají zejména z vědeckých kruhů. Podle nich není efekt homeopatie jakkoli podložen. Mnozí lékaři připisují nejsilnější význam v „léčbě“ pacientů užívajících homeopatika pouhé sugesci.

Na to argumentují naopak zastánci této formy alternativní léčby efektem u malých dětí a zvířat, u nichž lze bezpochyby o síle autosugesce pochybovat. Připouštějí sice, že netuší, jakým způsobem homeopatika vlastně fungují, na jejich nesporném výsledku to však podle nich nic nemění.

Vědecké kruhy mají ještě jiný argument proti homeopatikům: Jisté účinné látky se v nich sice skutečně nacházejí, mají však natolik zředěnou formu, že prakticky není možné, aby daná složka měla i byť jen minimální efekt.

Lékaři proto spíše doporučují homeopatika jako podpůrné prostředky u klasické léčby. Rozhodně pacienty varují před nahrazováním konvenčních medikamentů homeopatiky.

Zdroje: