Je šíleně drahá a téměř nedostupná: Mluvíme o Hermès Birkin

Je šíleně drahá a téměř nedostupná: Mluvíme o Hermès Birkin
Tato taška byla vytvořena módním domem Hermès pro herečku a ikonu: Jane Birkin. Legenda říká, že to všechno začalo schůzkou Jane s Jean Louis Dumasem na cestě letadlem mezi Londýnem a Paříží.

Herečka Jane Birkin, která seděla vedle pravnuka zakladatele domu Hermès, si stěžovala, že na trhu není žádná elegantní a prostorná taška, ve které by každá žena mohla najít celý svůj svět! Muž se jí nabídl, že pro ni takovou tašku vyrobí. Proto vznikla myšlenka vytvořit tuto ikonickou tašku, která udělala radost mnoha hvězdám a je snem všech žen na světě. 

Každá taška vyžaduje asi 20 hodin ruční práce. K dispozici jsou čtyři modely různých velikostí: 25 cm, 30 cm, 35 cm, 40 cm. Existuje mnoho variací, a to jak pro výběr barev, tak materiálů. Nejčastěji se vyrábí z kůže Togo, nejoblíbenější kůže, která se vyznačuje tím, že je měkká a lehká, ale především odolná proti poškrábání.  

Zdroj: Autor: Christian Bertrand / Shutterstock

A která z hvězd se ráda touto ikonickou kabelkou pochlubí? Eva Longoria má tento klenot v modré barvě, Haidy Klum má žlutou, René Zellweger byla vyfocená v šedém kostýmku s elegantní oranžovou „birkinkou“. Další šťastné majitelky jsou Naomi Cambell, Courtney Love, Lady Gaga, Lindsay Lohan nebo Victoria Beckam, která je vášnivou sběratelkou těchto tašek a má v nich hotové jmění.

Zdroj: Autor: Everett Collection / Shutterstock

Tyto kabelky patří k těm nejdražším módním doplňkům na světě a jejich cena se pohybuje od 250 tisíc korun do několika milionů. Rekord drží taška prodaná za cenu přesahující 11 milionů korun. A i přes tyto ceny není snadné si takový skvost z kůže aligátora, pštrosa nebo telete koupit. Tašky se stále šijí ručně, jak tomu bylo v době jejich vzniku a pracují na nich ti nejzručnější mistři, kteří se řemeslu učí řadu let.

Eva Longoria má tento klenot v modré barvě, Haidy Klum má žlutou, René Zellweger byla vyfocená v šedém kostýmku s elegantní oranžovou „birkinkou“.

Přitom původně taška na trhu moc úspěšná nebyla a trvalo řadu let, než ji ženy dokázaly opravdu ocenit. Teprve v devadesátých letech, kdy se s taškami ukázalo pár celebrit, se tento doplněk stal symbolem luxusu. Šťastná majitelka tašky neplatí jen za prvotřídní výrobek z toho nejlepšího materiále, ale důvodem vysoké ceny je i velmi omezená dostupnost.

Nemůžete prostě jít do obchodu a odejít s taškou. Dokonce i když máte opravdu hodně peněz, není to záruka pro snadný nákup. Musíte patřit mezi VIP a potom se možná tašky dočkáte a nikdo vám nezaručí, že to bude vaše oblíbená barva nebo velikost. Birkinka je prostě podpultovka!

Zdroj: