Životní příběh krásné herečky Tatiany Kulíškové z filmu Láska z pasáže, který se nebezpečně podobá její nejslavnější roli

Životní příběh krásné herečky Tatiany Kulíškové z filmu Láska z pasáže, který se nebezpečně podobá její nejslavnější roli
Někteří herci jsou pověrčiví a role, které čeká tragický konec, raději odmítají. Mezi herce, které takový osud skutečně dohnal, se řadí také Slovenka Tatiana Kulíšková.

Tatiana se narodila v roce 1966 v Bratislavě. Od nejútlejších let měla k herectví blízko, prošla desítkami drobných dětských rolí, filmových i divadelních. Vystudovala herectví na bratislavské VŠMU. 

Přestože se na televizních obrazovkách sem tam vyskytovala již od svých čtrnácti let, opravdový věhlas jí přinesly až filmy české produkce. Tím nejznámějším je Láska z pasáže z roku 1984. Nebylo náctileté dívky, která by tehdy nepropadla kouzlu Lukáše Vaculíka jako devatenáctiletého Pavla Kříže. Pohledný mladík pracuje jako čistič oken, svůj volný čas však tráví s partou zloděje Robyho a přidělává se tak pokoutnou šmelinou a krádežemi. Jako brigádnice se k němu při mytí oken připojí Jana, kterou ztvárnila právě Tatiana Kulíšková. Mezi zdánlivě odlišnými lidmi vznikne pouto, které však zpřetrhávají Pavlovy kriminální zálety. Snaží se svoji milovanou ochránit, Robyho party ji ale unese a uvězní ve skladu, odkud ji zachrání až Státní bezpečnost. Krátce na to Pavla srazí autem Kotapiš, kterému dlužil peníze, a nová láska tak umírá Janě přímo v náručí.

Byť v Česku není zejména u mladších ročníků její jméno příliš známé, na Slovensku se objevila v mnoha filmech, nejnovější je Ostrým nožem z roku 2019. V současnosti se na jejím kontě vyskytují spíše seriálová angažmá, na Slovensku dobře známé Sestřičky, Prázdniny nebo Doktori.  

Zmiňovaná podobnost postavy Jany a hereččina vlastního života se udála, když jí bylo osmadvacet let. Její manžel Pavel Juráň se tehdy nešťastnou náhodou utopil. „Když zemřel, měla jsem pocit, že už nikdy nebudu mít děti, nepotkám žádného muže. Ale život mi dal druhou šanci,“ řekla herečka, které nakonec osud přál, znovu se provdala a se svým současným partnerem má již dospělého syna Adama.