Od tragické havárie v Černobylu uplynulo 35 let. Ukrajinské město Pripjať je živoucí vzpomínkou na katastrofu

Od tragické havárie v Černobylu uplynulo 35 let. Ukrajinské město Pripjať je živoucí vzpomínkou na katastrofu
Ukrajinské město Pripjať se stalo smutným mementem černobylské katastrofy. Dnes je především rájem turistů a zároveň stále ještě důrazným varováním nad tím, jak může být jaderná energetika nebezpečná.

Moderní město smetla černobylská katastrofa

Původně mělo město sloužit jako nové bydlení pro pracovníky černobylské elektrárny a jejich rodiny. Počítalo se přibližně s 50 000 lidmi. Mělo jít o výkladní skříň komunistické pospolitosti a prosperity, o kterém si lidé v dalších zemích mohli nechat jen zdát.

Zdroj: Autor: Lukas.Pernicky / Shutterstock

Budování města započalo 4. února 1970. Poslední sčítání lidu před katastrofou ukázalo, že v Pripjati v době evakuace žilo 47 500 obyvatel. Všichni ti se museli v sobotu v sobotu v noci 26. dubna 1986 ihned vystěhovat poté, co došlo k výbuchu v jaderné elektrárně v nedalekém Černobylu. Evakuace měla být jen dočasná, do svých domovů se místní však už nikdy nevrátili.

Pripjať bylo jedno z míst, které dostalo fatální zásah radiací. Obyvatelé museli opustit svoje domovy velmi narychlo, proto dnešní Pripjať, kdysi moderní město tepající životem, připomíná město duchů, kde téměř vše zůstalo tak, jako před 35 lety. Betonové budovy si však zvolna bere příroda a nad vším se jako memento tyčí mohutné ruské kolo.

V zakázané zóně je stále vysoká radioaktivita

Dnes je oblast černobylské elektrárny a jejího okolí tzv. zakázanou zónou. Jde o území v perimetru 30 km od elektrárny. Celkem zakázaná zóna pokrývá rozlohu 2600 km².

Obyvatelé museli opustit svoje domovy velmi narychlo, proto dnešní Pripjať, kdysi moderní město tepající životem, připomíná město duchů, kde téměř vše zůstalo tak, jako před 35 lety.

Kvůli radioaktivnímu spadu je do ní omezen vstup, kromě pracovníků elektrárny a vědců se sem běžní návštěvníci mohou podívat na omezené povolení. Odborníci přitom soudí, že ještě dalších 20 tisíc let nebude tato lokalita obyvatelná.

Pripjať však dávno není zcela mrtvým prostorem. Příroda se zde s radiací vypořádala po svém a poměrně dobře se zde daří různým živočichům. Populace lišek, vlků či medvědů těží v těchto místech z nepřítomnosti člověka.

V poslední době se navíc stále častěji mluví o tom, že černobylská jaderná havárie je nejen tragickou událostí, ale důležitým historickým mezníkem. Proto Ukrajina usiluje o zařazení celé této oblasti na seznam UNESCO.

Zdroj: