Hádáte se s vaším partnerem? Pak se pravděpodobně nacházíte ve zdravém vztahu

Hádáte se s vaším partnerem? Pak se pravděpodobně nacházíte ve zdravém vztahu
Leckdo by hádky s partnerem považoval za akutní nedostatek vztahu, protože když se s někým máte rádi, tak se přece nehádáte, nebo ano? Budete se divit, ale řada odborníků se shoduje na tom, že hádky do zdravého vztahu zkrátka patří. Dokonce mají potenciál posunout váš vztah na vyšší level.

Hádat se, nebo se nehádat?

Abyste nás špatně nepochopili, je potřeba naše tvrzení uvést na pravou míru. Pokud je vztah dvou lidí patologický a hádáte se tolik, že se prakticky na ničem neshodnete, je potřeba si přiznat, že bude lepší vztah ukončit než se držet představy, že hádky ve vztahu jsou zdravé. Ale občasná dobře provedená hádka žádný vztah ještě nezabila, naopak ho spíše posílila. Odborníci se shodují hned na celé řadě výhod hádek ve vztahu. Jaké to jsou?

1. Hádka jako způsob komunikace s vaším partnerem

Je dobré si uvědomit, že také hádka značí komunikaci s vaším partnerem. Proto se nenechte strhnout emocemi a vašemu partnerovi i přes rozzlobený tón naslouchejte. Po usmíření pak můžete o daných problémech více přemýšlet a do budoucna se konfliktu vyhnout.

2. Hádky jsou prevencí frustrace ve vztahu

Není špatné, když emoce vybublají na povrch, právě naopak. Hádky spolu s občas nějakým tím rozbitým sklem jsou mnohem lepší, než kdybyste své pocity drželi pod pokličkou, s partnerem nekomunikovali a měli tichou domácnost.

3. Hádky vás naučí porozumět vašemu protějšku

Ne vše, co váš partner řekne v hádce, lze brát vážně. To však neznamená, že z hádky nemůžete leccos o vašem protějšku vyčíst. Odborníci se shodují na tom, že hádka činí váš protějšek mnohem čitelnější. Je rozhodně lepší než zaražené mlčení, pod kterým si můžete představovat ledacos a ve vztahu se nepohnete.

4. Hádky nás dokážou dovést k jádru věci

Jedna dobře provedená hádka je lepší, než dlouhodobě chodit kolem horké kaše a čekat, až se problémy nahromadí. Vše, co si naplno od plic v hádce řeknete, může ve finále vést k rychlejšímu rozuzlení problému.

Důležité je se po hádce zase usmířit, Zdroj: fizkes / Shutterstock

5. Hádky pomáhají vašemu vztahu růst

Každá hádka váš vztah může posílit, pokud si umíte věci vyříkat, jste konstruktivní a zrovna kolem sebe neplivete jednu nadávku za druhou. Správně provedená hádka pomůže vašemu vztahu růst, protože snést křik a výčitky toho druhého, to neustojí všichni. Když se po hádce umíte také usmířit a problém řešit, jste opravdu silným párem.

6. Hádky jsou prevencí rozvodu

Svým způsobem dokážou být hádky prevencí rozvodu, protože takzvaně upouští páru (emoce) z vašeho vztahu postupně. Některé páry se sice chlubí tím, že se vůbec nehádají, ale kolik frustrace a neporozumění mezi nimi asi je?

Hádky také posílí vaše pouto a jsou odkazem dlouhodobého vztahu. Ti, co hádky a konflikty neunesou, a dokonce se jim vyhýbají, mají větší problémy ve vztahu než ti, kteří dají občas průchod svým emocím. Hádky váš vztah také ochrání před nudou a jsou zdrojem nekonečné vášně. Nebo vy znáte lepší milování, než je usmiřování se po hádce?

Jak se tedy konstruktivně pohádat?

A jak se tedy hádat, aby hádky byly zdravé? Držte se tématu a nepleťte do hádky jiné nedořešené věci, ty jste měli dořešit už předtím. Nenadávejte a nekritizujte vlastnosti partnera, nýbrž jen konkrétní činy, se kterými nesouhlasíte. Dopřejte tomu druhému dostatečný prostor, aby i on mohl v hádce říct, co chce. Spolu s partnerem se domluvte na signálu, který vám pomůže hádku ukončit. Přemýšlejte o hádce i potom, co se usmíříte, už ji však nevytahujte. Pokud je hádka ve vašem vztahu jen občasným oživením, užijte si to a klidně všem veřejně přiznejte, že se hádáte pravidelně. 

 

Zdroje: