Guláš lze připravit na milion způsobů, které jeho verze znáte vy?

Guláš lze připravit na milion způsobů, které jeho verze znáte vy?
Když se řekne guláš, většině se vybaví tradiční guláš, jehož základem je hovězí kližka. Pravdou však je, že lze guláš připravit z různých druhů masa a přidat lze do něj další, možná až netypické přísady, které z něj vytvoří specialitu.

Guláš není jen vídeňský, segedínský nebo maďarský

Připravujete-li pravidelně jídelníček na více dní dopředu, můžete počítat s tím, že guláš vám zabere hned více políček najednou. Guláš totiž není jen jeden, z počtu jeho druhů se vám zatočí hlava. Guláš lze totiž připravit téměř ze všech druhů masa. Ze zvěřiny, z vepřového, z kuřecího či krůtího masa... Přidat do něj lze kopr, kyselé okurky, houby, bůček a další přísady a pořád pokrm můžete označit jako guláš. Také ve světě, pokud si dáte guláš, vám naservírují pokaždé něco jiného. Aby také ne, vždyť i u nás v Česku existuje hned několik oblíbených variant guláše.

Segedínský guláš je typický přidaným zelím, maďarský guláš je více pikantní a nezahušťuje se, buřtguláš je zase oblíbenou levnou variantou guláše, ve kterém maso nahradí uzenina. To však ale není všechno, guláš lze odlišit podle kraje. Už jste jedli karlovarský guláš, který se zjemňuje smetanou nebo znojemský guláš, pro který je typické přidání na nudličky nakrájených kyselých okurek?

Segedínský guláš, Zdroj: juefraphoto / Shutterstock

Burgundský guláš, vegetariánský guláš nebo guláš s koprem

Připravit můžete také burgundský guláš, který proslavil prezident Václav Havel. V čem je jiný? Kromě hovězí kližky do něj přidáváte také slaninu (rovnou ji smažíte spolu s cibulkou). Do burgundského guláše může přijít i dobrá klobása.

Vaše chuťové buňky může rozmazlit také netradiční guláš s koprem a smutnit nemusíte ani v případě, že jste vegetarián a nejíte maso. Připravit si můžete chutný vegetariánský guláš, jehož základ tvoří cibule, brambory, čerstvá paprika a rajčata.

Nezapomínejte na rozmanitost příloh

A jak gulášový jídelníček rozšířit ještě více? Jednoduše tak, že zvolíte různé přílohy. Guláš lze jíst s chlebem, s těstovinami, s knedlíkem, ale i s bramborami.

 

Zdroje: