Filmový všeználek a geniální režisér Quentin Tarantino oslavil 58. narozeniny. Jeho kariéru odstartovala lež

Filmový všeználek a geniální režisér Quentin Tarantino oslavil 58. narozeniny. Jeho kariéru odstartovala lež
Je těžké říct, kdo je nejlepším režisérem všech dob. Pro někoho je favoritem Steven Spielberg, někdo zase miluje Stanleyho Kubricka a někdo zase říká, že Christopher Nolan je tím nejlepším. Ať už je to kdokoliv, jedno jméno nesmí chybět v listině nejlepších režisérů vůbec, a to je Quentin Tarantino.

Znalosti jako základ pro úspěch

Jen málokterý jiný režisér má tak ohromné vědomosti o filmech, jako Tarantino. Když byl mladý, trávil hodně času v Los Angeleských předměstských kinech, jež promítala především Martial Arts filmy a béčka. Později začal studovat na herecké škole a současně pracovat ve videotéce. Jak v kině, tak i ve škole a videotéce cíleně vyhledával informace o filmech, které si zapamatoval.

Tyto znalosti využil i ve vlastních filmech, proto je každé jeho dílo plné četných narážek a odkazů na nejrůznější snímky. To je jedno z nejdůležitějších poznávacích znamení Tarantinovy tvorby, společně s dlouhými a vysoce inteligentními dialogy a explicitním znázorněním násilí.

27. března oslavil Tarantino 57. narozeniny

Jak začala jeho kariéra

Spolu se svými přáteli Rogerem Avarym a Jerrym Martinezem napsal dva scénáře, jednou pro film „Narozeniny mého nejlepšího přítele“ (1987, poslední dvě dějství filmu byla ale po dokončení spálena ve střižně) a „The Open Road“. Druhý scénář byl kvůli své délce (přes 500 stran) všemi ateliéry odmítnut, takže byl později rozdělen na dva jednotlivé filmy, a to „Pravdivá romance“ a „Takoví normální zabijáci“. Tarantinova filmová kariéra poté začala úmyslnou lží: Tvrdil, že hrál roli ve Godardově filmové adaptaci knihy „Král Lear“, na „kterou se stejně nikdo nekoukne“.

Poté, co se rozhodl stát se režisérem, natočil jeho první film „Gauneři“, který se stal obrovským hitem, i když měl k dispozici jen málo peněz a skoro žádné zkušenosti s praktickým natáčením. Tarantino představoval ve filmovém světě novou naději nezávislého filmu a rychle našel kupce pro své další scénáře.

Od té doby králem filmu

Ihned jak se jeho jméno profláklo v Hollywoodu, patřil každý z jeho dalších filmů k absolutní špičce. Pulp Fiction, Kill Bill, Nespoutaný Django, Hanební pancharti, Osm hrozných a Tenkrát v Hollywoodu udělaly z Tarantina opravdického krále kinematografie. Za jeho tvorbu byl oceněn dvěma Oscary (zajímavostí ale je, že ne za režii, nýbrž za scénář), třemi Golden Globe a jednou Zlatou palmou.

27. března oslavil Tarantino 57. narozeniny a podle vlastních slov se můžeme na minimálně jeden další film od tohoto génia ještě těšit.