Etan Patz: Pohřešované dítě, jehož fotografie se jako první objevila na krabici s mlékem

Etan Patz: Pohřešované dítě, jehož fotografie se jako první objevila na krabici s mlékem
Etan Patz byl šestiletý chlapec z Manhattanu v New Yorku. Zmizel poté, co poprvé sám prošel dva bloky na svou autobusovou zastávku, aby odjel do školy. Bylo to 25. května 1979.

Učitel si všiml, že chlapec chybí, ale nic neudělal. Když se odpoledne nevrátil Etan ze školy domů, jeho rodiče Julie a Stanley nahlásili jeho zmizení. V prvních okamžicích se stali podezřelými, že jsou to právě oni, kdo stojí za zmizením svého syna. Brzy ale policie pochopila, že se zmizením syna nemají nic společného. I přes masivní celonárodní pátrací akci se Etana nepodařilo najít a policie nebyla schopna najít žádné odpovědi na to, kdo je za to zodpovědný.

Podezřelý č.1

Hlavním podezřelým po většinu vyšetřování dle webu www.crimemuseum.org byl Jose Ramos, přítel bývalé chůvy Etana, který byl v 80. letech zatčen kvůli jiným obviněním z obtěžování dětí v Pensylvánii. Ve vazbě byl vyslýchán a přiznal se k únosu a znásilnění mladého chlapce ve stejný den, kdy zmizel Etan. Dokonce i popis chlapce, jak ho pachatel uvedl, mohl odpovídat Etanovi. Podle fotografie však Ramoc nebyl schopný potvrdit, že jeho obětí byl právě tento pohřešovaný chlapec. Navíc uvedl, že poté nechal tohoto chlapce naživu, což znamenalo, že chlapec by se pravděpodobně mohl vrátit domů. Jenže po Etanovi se slehla země.  

Ještě v den zmizení začalo intenzivní pátrání s využitím téměř stovky policistů a se skupinou psů. Hledání pokračovalo několik týdnů. Sousedé a policisté procházeli městem a umísťovali všude plakáty s pohřešovaným klukem.

Etanův otec Stanley byl profesionální fotograf a jeho fotografie Etana byly vytištěny na nesčetných plakátech pohřešovaných dětí a poprvé v americké také na kartonech od mléka. Tento způsob šíření informace o pohřešovaném dítěti se velice brzy uchytil a byl využívaný v mnoha jiných případech. Etanovi ale nepomohl, stejně jako promítání jeho portrétu na Times Squer. 

Když se Ramos v roce 1991 chlubil jinému vězni, že zná intimní detaily o zmizení Etana, opět se vyšetřování soustředilo na něj. Policie nebyla schopná dát dohromady tolik důkazů, aby vedly k obvinění. I přesto podali Etanovi rodiče v roce 2004 proti Ramosovi civilní žalobu a získali odškodné 2 miliony dolarů. Trestní případ zůstal technicky nevyřešen.

Vyšetřování bylo znovu otevřeno v roce 2010 a o dva roky později policie začala kopat ve sklepě jednoho ze sousedů Patzových.

 Hledání nepřineslo nic nového, ale vlivem velké pozornosti médií se opět o Etanovi začalo mluvit a vznikla celá řada teorií o jeho osudu.

Podezřelý č.2

Jedna z nich ukázala směrem na Pedra Hernandeze, který byl v době únosu 18letým mladíkem a prodával v obchodě na rohu, kde byla Ethanova zastávka autobusu. Při výslechu příbuzných se policie dozvěděla „veřejné rodinné tajemství“, že se v roce 1982 Pedro vyzpovídal v kostele z vraždy dítěte.

Hernandez byl vyslýchán v roce 2015 a nakonec se přiznal, že Etana uškrtil a odhodil jeho tělo do koše poblíž. První soudní líčení bylo prohlášeno za zmateční, protože v porotě byl jeden člověk, který nezastával názor většiny. Nová porota ho uznala vinným z únosu a vraždy. Po neúspěšném pokusu o odvolání byl Hernandez odsouzen 18. dubna 2017 na doživotí s možností propuštění za 25 let.

Zmizení Etana Patze se stalo mezníkem ve vyšetřování únosů dětí. Díky neúnavnému úsilí jeho rodičů to byl jeden z prvních případů pohřešovaných dětí, který byl koordinovaný na celostátní úrovni. Fotografie a kontaktní informace byly distribuovány na plakátech, v novinách a v televizním vysílání. V roce 1983, na čtvrté výročí únosu Etana, prezident Ronald Reagan prohlásil 25. květen za Národní den pohřešovaných dětí. Etanův případ také vedl ke zřízení Národního centra pro pohřešované a zneužívané děti.

Zdroj: