Dustin Hoffman jako Tootsie: Jak se naučil chodit na dámských podpatcích

Dustin Hoffman jako Tootsie: Jak se naučil chodit na dámských podpatcích
Oblíbeným tématem situačních komedií jsou převleky. Tento námět je také dějem americké filmové komedie z Tootsie z roku 1982 s excelentním výkonem Dustina Hoffmana. Jeho ženská postava, Dorothy Michaelsová alias Tootsie, je prostě kouzelná.

Ne nadarmo byl v roce 2007 film zvolený Americkým filmovým institutem jako 69. nejlepší film všech dob. Jak se Dustin Hoffmann připravoval na svoji ženskou roli?

Když žena není ženou

Dámské převleky pánů jsme mohli vidět už v legendárním filmu Někdo to rád horké (1959) nebo ve filmu Táta v sukni (1993). Sám námět přispívá k tomu, že o humorné scény nemůže být nouze. Tak je ostatně tomu i komedii Tootsie režiséra Sydney Pollacka. Děj je docela prostý. Michael Dorsey, celkem respektovaný herec, ale bez práce, se přihlásí na konkurz na hlavní ženskou roli a dostane ji.

Tímto začíná série gagů, nedorozumění a humorných scén. Hoffmanovi zdatně sekundují Jessica Lange a Teri Garr ve vedlejších ženských rolích. Ostatně Jessica Lange dostala za svoji postavu herečky Julie Oscara. Škoda, že podobná pocta se nedostala také na Dustina Hoffmana. Za herecký výkon v ženském převleku by si to zasloužil. Jeho Tootsie byla prostě okouzlující.

Tři hodiny maskování

Dostat se do role ženy není až tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. Nestačí si vzít na sebe jen ženské šaty a boty s podpatky, ale také se pravidelně denně holit – tvář, nohy, ruce, hruď a také hřbety dlaní a vnější strany prstů, na nichž Dustinu Hoffmanovi rostou nepoddajné chloupky. Toto musel absolvovat před každým natáčením. Holil se zásadně v sauně, aby chloupky změkly. Kromě toho nosil umělé zuby, vycpávky tváří a make-up, z něhož se mu na obličeji dělala vyrážka. Jako poradce si Hoffman najal transvestitní hvězdu Holly Woodlowa.

A pro vaši zajímavost – jméno Tootsie byla přezdívka psa Hoffmanovy matky. V ženském převleku se Dustin Hoffman vypravil také na třídní schůzky svého syna. V přestrojení za tetičku ho nikdo nepoznal.