Duhové tvoření s dětmi na deštivé odpoledne

Duhové tvoření s dětmi na deštivé odpoledne
Venku prší, doma vládne špatná nálada a děti potřebují zabavit? Připravte si pracovní stůl, čas a trpělivost. Duhové tvoření, se kterým přišli redaktoři ze serverů theimaginationtree.com a thebestideasforkids.com vám zaručeně zlepší náladu.

Duhová koláž

Budete potřebovat: velký kus kartonu nebo čtvrtky, lepidlo Herkules, různobarevné kousky papíru nebo látky, flitry, pírka, knoflíky atd.

Postup: Tvoření je vhodné už pro nejmenší děti, ale zabaví se i starší. Z velké čtvrtky nebo kartonu vystřihněte půlkruh. Na vytvořený tvar namalujte klasickou duhu – začněte dole fialovou, pokračujte modrou, zelenou, žlutou, oranžovou a na závěr červenou barvou. Vyzvěte děti, ať si připraví fialové kousky a dekorace a mezitím co budou vybírat, vy natřete fialový pruh. Stejně postupujte i s dalšími barvami. 

Co se dítě naučí: Předškolní děti se při duhovém tvoření naučí rozpoznávat a pojmenovat barvy, třídit předměty podle barev a v neposlední řadě si prostřednictvím trhání, třídění a lepení rozvíjejí jemnou motoriku. 

Duhová rýže

Budete potřebovat: 6 varných sáčků nebo 12 hrnků bílé rýže, akrylové barvy, uzavíratelné sáčky, plech na pečení, pečící papír, odměrky a lžíce

Postup: 2 šálky rýže smíchejte v uzavíratelném sáčku s naředěnou akrylovou barvou, tak se rýže zcela obarví. Po obarvení nasypte rýži na plech vyložený pečícím papírem a nechte ji 1–2 hodiny proschnout. Opakujte s každou barvou duhy. Akrylová barva je praktičtější než barvy potravinářské, které mohou obarvit ostatní předměty. Nicméně používejte ji pouze v případě, kdy už dítě nemá potřebu vše ochutnávat.

Tipy na použití barevné rýže: Nejprve si z barevné rýže společně vytvořte krásnou velkou duhu. Chcete-li aby vám duha nějaký čas vydržela, použijte lepidlo a čtvrtku. Dejte dítěti k použití různé nádobky, trychtýře, odměrky a lžíce. Počítejte s tím, že dítě barvy velice rychle promíchá, proto nejprve část rýže oddělte pro pozdější použití. 

Akrylová barva je praktičtější než barvy potravinářské, které mohou obarvit ostatní předměty.

Zdroje: