Domovy královských rodin: Který byste si vybrali vy?

Domovy královských rodin: Který byste si vybrali vy?
Nejen republikami živ je člověk, některé státy ještě v dnešní době mají jako státní zřízení monarchii. Králové a královny samozřejmě žijí v honosných sídlech jako z pohádky. Pojďte s námi prozkoumat alespoň některé z nich.

Britský Buckinghamský palác

Celosvětově snad nejznámější a nejpopulárnější monarchií je Velká Británie. Královská rodina sídlí od dob královny Viktorie v hlavním městě Londýně v Buckinghamském paláci. Sídel má samozřejmě víc, ovšem právě Buckingham slouží jako pracovna hlavy státu a, řekněme v přeneseném významu, trvalá adresa. A to velmi přepychová! Nachází se zde na 700 pokojů, z nichž kolem devadesátky náleží služebnictvu, a také na sedmdesát koupelen.

V dřívějších dobách se do paláce dostali jen vyvolení, kteří byli pozváni na audienci, a samozřejmě členové královské rodiny a personál. Nicméně v roce 1993 královna Alžběta II. rozhodla o otevření sídla veřejnosti v měsících svého volna, tzn. od srpna do září.

Prohlídkový okruh čítá téměř dvacet místností a když máte štěstí a ochomýtáte se kolem paláce v 11:00, můžete zahlédnout střídání stráží, které je honosným rituálem a pro přihlížející velkým zážitkem.

Britský Buckinghamský palác, Zdroj: HVRIS / Shutterstock

Švédský palác Drottningholm

K sídlu švédské hlavy státu se nejlépe dostanete lodičkou, která v pravidelných intervalech vyplouvá od stockholmské radnice. Drottningholm se stal soukromou rezidencí krále v roce 1981, ale jeho historie sahá až do 16. století, kdy byl vystavěn původní renesanční zámeček, který byl roku 1700 definitivně nahrazen dnešním barokním komplexem, který našel inspiraci ve francouzském Versailles. Doprovázela ho ale smůla, v roce 1661 vyhořel a během oprav zemřel jeho architekt, jehož práci musel dokončit jeho syn.

Nedílnou součástí palácového komplexu je i rozsáhlá zahrada, jež sestává z části dle pravidelně francouzského i romanticky rozmanitého anglického stylu a dokonce ji zdobí sochy pocházející z Prahy z Valdštejnské zahrady, jež vysochal Adrian de Vries, dvorní sochař císaře Rudolfa II.

Milovníky divadla potěší barokní divadlo podobné tomu v Českém Krumlově. Vystavěno bylo vedle paláce v 18. století a dodnes je v něm při představeních používaná původní technika, rekvizity i efekty.

palác Drottningholm, zdroj: Mikael Damkier / Shutterstock

Dánský Amalienborg Slot

Je až neuvěřitelné, jak jsou osudy královských sídel podobné. Ani dánský palác Amalienborg nebyl původním sídlem korunního rodu. To se nacházelo v Christiansborgu, ale když v něm roku 1794 vypukl požár, rodina byla nucena své sídlo přesunout právě do míst, kde se nachází i dnes - do Amalienborg Slotu.

Ten se skládá ze čtyř paláců. Návštěvníci se sem mohou podívat, ale pouze do jednoho křídla, kde můžete spatřit např. Královské komnaty, studovnu či přijímací pokoj.

Dánský Amalienborg SlotZdroj: Fabian Junge / Shutterstock

Také tady je oblíbenou atrakcí výměna stráží, ta ale v dánském centru královské moci probíhá o hodinu později místního času, než v Buckinghamském paláci, tedy v pravé poledne. Jestli je královna přítomna, poznáte podle toho, zda při ní visí standarta.

Ostatně stejně, jako je tomu u nás na Pražském hradě. Jestliže ovšem chcete vidět proces výměny už od jeho skutečného prvopočátku, o půl dvanácté si zajděte k zámku Rosenborg, odkud vychází právě v tento čas nová jednotka stráží směrem k Amalienborgu.

Španělský královský palác

Královský palác ve Španělsku je největším v západní Evropě, ale na rozdíl od dříve zmiňovaných, v něm královská rodina nebydlí, ačkoliv tu má oficiální sídlo, a své soukromé chvíle si užívá na předměstí Madridu v paláci Zarzuela.

Za prohlídku v královském paláci stojí např. královská zbrojnice, jejíž atmosféra vás bez problému přenese do dob rytířů, velkých bitev i soubojů o čest. Zajímavá je také Sloupová síň, jež sloužila k různým státnickým účelům, včetně toalety a obědu chudých, což byla tradice na velikonoční Zelený čtvrtek, kdy si královna s králem v sále myli nohy a 25 chudých šťastlivců zde dostalo najíst.

Později, konkrétně v roce 1975, zde bylo k vidění tělo generála Franca. V dnešní době jsou ale nejzajímavějšími událostmi této místnosti pouze podpisy důležitých dokumentů.

Španělský královský palác, Zdroj: Jdaniel1985 / Shutterstock