Dominik Feri byl tahounem kampaně SPOLU, teď po něm zametají stopy. Mají šanci i bez něho?

Dominik Feri byl tahounem kampaně SPOLU, teď po něm zametají stopy. Mají šanci i bez něho?
Feri si za posledních několik let dokázal podmanit značnou část české mládeže. Poslední týden se nesl v duchu kontroverzí ohledně vznešených obvinění ze sexuálního násilí, kterého se měl politik dopustit na několika dívkách.

V úterý 25. května zveřejnil Deník N ve spolupráci s Alarmem článek, v němž předkládá anonymní svědectví několika dívek, které popsaly svoji zkušenost s Ferim. Jednoznačně z nich vyplývala obvinění ze sexuálního zneužití. Mladý politik a bývalý teplický radní nejdříve obvinění odmítal a pouze se omluvil za blíže nespecifikované dřívější nevhodné chování, ještě tentýž den ale na svém instagramovém profilu oznámil, že rezignuje na funkci poslance. Ne proto, že by se k činům doznal, ale protože vždy pokládal za správné v případě podobných nařčení funkci složit. Zavázal se i nadále publikovat aktuální informace ze sněmovny, včetně žlutých vykřičníků týkajících se koronavirových novinek, díky kterým se v situaci orientuje většina mladých. 

Odchod z TOP 09 

Případ si k přezkoumání převzala policie a dlouho na sebe nenechaly čekat ani reakce ze strany Feriho kolegů a přátel. Senátor Tomáš Czernin hledal spojitost mezi kauzou a nadcházejícími parlamentními volbami, za svá slova se ale později omlouval. K jeho stanovisku se přidal také spolustraník Karel Schwarzenberg, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se ale později omlouvala za polehčující slova ze strany všech spolustraníků. 

V pátek byl předsednictvím strany vyzván k tomu, aby alespoň dočasně stranu opustil. „Informace o Dominiku Ferim, které se objevily v médiích, pokládáme za velmi závažné. Obvinění a jednání, které je mu připisováno, považujeme za neakceptovatelné nejenom pro veřejné činitele, ale také pro kohokoliv jiného,“ stojí ve stanovisku strany.

Odliv voličů SPOLU 

Netřeba zdůrazňovat kolik mladých voličů dovedl Feri s milionovým Instagramem pro TOP 09 ukořistit. Trojkoalice se teď ale zřejmě snaží distancovat se od veškerých jeho aktivit. Stopy zametá také po jeho kampani Mám hlas, která si kladla za cíl dovést mladé voliče k urnám. Kolik mandátů to může koalici stát, to je zatím otázka. Již nyní je jasné, že v podzimních volbách nebude Feri kandidovat. Musíme počítat s velkým odlivem liberálně laděných voličů na stranu Pirátů, v řadách ODS, TOP 09 a KDU-ČSL jen těžko najdeme tak výraznou tvář, která by Feriho na kandidátce nahradila. 

Zdroj: