Do nového roku přehledně: Jak si vybrat vhodný diář

Do nového roku přehledně: Jak si vybrat vhodný diář
Možná patříte k lidem, kteří neudělají ani krok bez chytrého telefonu a oblíbili si elektronický kalendář. Stále však je dost těch, kteří upřednostňují papírové diáře. Jak si vybrat ten pravý?

Jaké zvolit rozvržení diáře

Nejprve je nutné se zamyslet nad tím, k čemu diář potřebujeme. Bude nám sloužit jako motivační zápisník, využijeme ho v soukromém životě jako památníček nebo chceme diář jako striktně pracovní záležitost pro zaznamenávání důležitých termínů a schůzek?

Od toho se bude rozvíjet jeho rozvržení. Některé diáře disponují i volnými listy na poznámky, jiné mají pouze připravené rozložení na dny, týdny nebo měsíce. Týdenní nebo měsíční diář navíc může být řešen horizontálně nebo vertikálně. Vertikální rozvržení, tj. dny vypsané pod sebou, bývá častější.

Denní diář poskytuje více prostoru na drobné poznámky, neumožňuje ale příliš přehledné plánování na několik dní dopředu. A měsíční strategii firmy s ním budete tvořit také obtížněji. Měsíční diář naopak zaručí, že nezapomenete odevzdat důležitý projekt, zaplatit dětem obědy ve škole a nevynecháte prohlídku u zubaře.

Která velikost a typ vazby je nejlepší

Podstatným faktorem pro výběr diáře je rovněž jeho velikost. Dámy často upřednostňují kompaktní diáře do kabelky, mužům nevadí ani rozměrnější verze.

V případě, že budete mít diář položený jen v kanceláři na stole, nemusíte příliš jeho velikost řešit. Chcete-li jej nosit s sebou, zamyslete se i nad jeho velikostí. Nejpraktičtější na nošení je diář velikosti A5, pokud neplánujete časté přenášení, můžete si pořídit také formát A4. Výběr bývá standardně napříč různými značkami i ve formátu A6.

Jste-li zvyklí si do diáře vkládat další poznámky, bude vám lépe vyhovovat kroužková vazba. Výhodou těchto diářů je to, že jsou často přímo určeny k tomu, abyste si desky ponechali a na nový rok si pořídili jen čisté nepopsané listy. Naopak pevná vazba má výhodu v tom, že se zaručeně nerozsype.

Možnost vyměnit vnitřek diáře bývá výsadou dražších značek. Cena je jistě další nezanedbatelné hledisko, které se při nákupu vyplatí vzít v potaz. Finančně náročnější diáře bývají i designově propracované a z luxusních materiálů.