Do až příliš širokého spektra politických subjektů se přidá nové protikorupční hnutí Přísaha

Do až příliš širokého spektra politických subjektů se přidá nové protikorupční hnutí Přísaha
S ohlášeným termínem podzimních voleb do poslanecké sněmovny se na bojišti objevují noví aktéři. Má protikorupční hnutí Přísaha Roberta Šlachty vůbec šanci na úspěch?

Roberta Šlachtu si možná pamatujete díky tzv. kauzy Nečas. Jako šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu se totiž proslavil právě tím, že jeho razie na Úřad vlády v roce 2013 znamenala pád vlády Jiřího Nečase. Po dlouhých procesech byla odsouzena tehdejší šéfka kanceláře premiéra Jana Nagyová, nyní Nečasová, která zneužívala Vojenské zpravodajství pro vlastní účely. 

O hnutí Přísaha jako takovém toho doposud moc nevíme. Jedná se o první politickou zkušenost Roberta Šlachty, hnutí prozatím nemá hotový program, ani nebyly představeny žádné osobnosti, které budou v čele. Jediné, co víme na sto procent je, že hlavním záměrem vzniku nového subjektu je boj proti korupci, který je v současnosti podle Roberta Šlachty silně nedostatečný.

Lidé PRO x Přísaha

Hnutí Přísaha není jedinou novou alternativou pro voliče. Před několika týdny oznámil bývalý předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář, že zakládá nové hnutí Lidé PRO, ačkoliv jako předseda spolku avizoval, že se do politiky nikdy nechystá. V současné době sbírá Minářovo hnutí podpisy, kterých má zatím něco málo přes 26 tisíc. 

Otázkou zůstává, jestli bude mít alespoň jeden z těchto subjektů šanci prosadit se v souboji ANO versus 2 opoziční bloky, Piráti + STAN a ODS + TOP09 + KDU-ČSL. O konkurenci nebude mít Robert Šlachta rozhodně nouzi.

Bojovat proti korupci nestačí

Někteří politologové se shodují na tom, že ačkoliv si prozatím Robert Šlachta nevede, co se diplomatického vystupování týká, vůbec špatně. Problém však nastává v interpretaci, proč vlastně hnutí vzniká, důvod že se v Česku dostatečně nebojuje proti korupci zkrátka nestačí. Voliči mohou mít v paměti, že i hnutí ANO začínalo přesně na této ideologii, ovšem co bylo trendy před dvanácti lety nemusí platit dnes.

Hnutí dosud nezveřejnilo svůj program, na kterém se podle jeho předsedy stále pracuje. Pokud se ale subjekt zaměří rovněž na problematiku pomalých soudních procesů a na byrokracii, mohlo by se jednat o zajímavý balíček, který může potenciální voliče skutečně oslovit.