Diety, o kterých jste možná ani neslyšeli

Diety, o kterých jste možná ani neslyšeli
Metody pro dosažení redukce hmotnosti se mezi sebou liší především přístupy a aplikovanými mechanismy. Klasické redukční diety jsou obvykle obecně známé, existují však i takové, o nichž jste neměli ani ponětí. Znáte tyto netradiční typy diet?

Nadváha či obezita představují rizikový faktor řady nemocí, proto je důležité je vhodným způsobem kompenzovat (což se následně velmi pozitivním způsobem projeví také na vzhledu a sebevědomí).

Při cestě za vysněnou postavou se tak mnohdy můžete setkat s různými druhy diet, které na základě konkrétního mechanismu (obvykle v kombinaci s dostatečným pohybem směřujícím ke kalorickému deficitu) pomáhají urychlit proces redukce hmotnosti. Je však nezbytné aplikovat diety pouze po určitou dobu a následně navázat úpravou jídelníčku, jehož prostřednictvím bude dosažená hmotnost udržována a nedojde k jojo efektu.

Klasické a netradiční diety

Klasické diety jsou zpravidla založeny na úpravě příjmu kalorií tak, aby fyzická aktivita převýšila tuto hodnotu výdejem. Tímto způsobem se tělo dostává do kalorického deficitu a odpovídá spotřebou uloženého tuku, který promění v energii. Mezi klasické diety se v současnosti řadí běžné redukční typy, jako jsou nízkotučná, nízkosacharidová, ketogenní a mnoho dalších. Současným trendem je pak vytvářet nové formy diet, které ulehčují aplikaci a příliš nezasahují do stravovacích návyků.

Dieta založená na tukožravé polévce

Tento typ diety spočívá v intenzivní redukci hmotnosti během krátké doby. Princip diety spočívá v přípravě tukožravé polévky, která obsahuje pouze zeleninu, česnek, zázvor a další koření a zahušťuje se ovesnými vločkami. Polévka je jediným jídlem, které se konzumuje po dobu 5 dnů, následně je ovšem potřeba dále upravit jídelníček, jelikož se můžete rychle vrátit na původní váhu.

Potraviny s nízkým obsahem kalorií, Zdroj: Junjira Limcharoen / Shutterstock

Volumetrická dieta

Při této dietě je potřeba se zaměřovat na potraviny s nízkým obsahem kalorií, ale velikým objemem, který je tvořen především vodou. Do stravy tak zavádí především polévky, zeleninu a ovoce, dále pak libové maso, rybu nebo fazole. Díky tomuto složení je strava vydatná, ale neposkytuje tělu velké množství prázdných kalorií, které by ukládalo.

Jednopokrmová dieta – OMAC (one-meal-a-day)

Tato dieta je vskutku extrémní a zakládá se na striktním oddělování typů pokrmů – každý den je možné jist pouze jeden typ potraviny (například pouze jablka, nebo pouze kuřecí maso). Během dne je možné tuto potravinu konzumovat v poměrně velkém množství. Dieta předpokládá, že přijímání jednodruhové potravy pomáhá výrazně nastartovat metabolismus, může však být v některých případech zdraví nebezpečná, zejména je-li aplikována dlouhodobě.

Kombinované diety

Velkým trendem je pak hubnutí prostřednictvím diet, které spojují dva nebo více klasických přístupů. Jedná se například o:

  • flexitariánská – je velmi podobná vegetariánství s malým podílem konzumovaného masa
  • frutariánská – konzumuje se pouze ovoce
  • pegan – kombinuje paleo dietu a veganství, umožňuje jíst pouze ovoce, zeleninu a celozrnné produkty

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.mellowed.com