Jak nejlépe vést děti k samostatnosti

Jak nejlépe vést děti k samostatnosti
Znáte to, kdy bez vás dítě nenajde ani domácí úkol a vy máte pocit, že snad nikdy nedokáže žít samostatně. Děti zpočátku potřebují naše vedení, ale dlouhodobým rodičovským cílem by mělo být vést děti k nezávislosti.

Je lákavé dělat všechny ty věci za naše děti. Ať už z velkorysosti nebo proto, abychom úkol zvládli lépe a rychleji. Ale z dlouhodobého hlediska se nám takový přístup nevyplatí. Dítě, které je na nás závislé je současně náročné a nezodpovědné. 

Udělejte si čas

Abychom dětem mohli předat některé naše dovednosti, musíme si na ně nejprve udělat čas. Dovednosti, které si léta budujeme nemůžeme předat jedním stručným pokynem. Na začátku budete potřebovat mnoho trpělivosti a tisíckrát budete mít pocit, že byste to už dávno měli nebo že to stejně budete muset udělat sami. Ale vytrvejte. Pokud vám bude předškolák každý den trochu asistovat při vaření, rychle si osvojí základní bezpečnostní a kuchařské dovednosti

Zdroj: Autor: Halfpoint / Shutterstock

Děti nejraději pomáhají, když ví, že to má smysl. Pokud je naším cílem vychovat nezávislé děti, měly by se během pár let naučit mnoho činností.

Ukažte dětem, že jsou pro rodinu nepostradatelné

Děti nejraději pomáhají, když ví, že to má smysl. Pokud je naším cílem vychovat nezávislé děti, měly by se během pár let naučit mnoho činností. Povzbuzujte své děti v domácích pracích již od nejmenšího věku. Malé děti mohou s vaší asistencí utírat prach, prostírat nebo zalévat květiny. Teenageři by již měli zvládat většinu domácích prací. Za větší práce jako je mytí auta nebo sekání zahrady můžete dospívající děti motivovat finančním příspěvkem. 

Nechte děti řešit si své vlastní problémy

Pro většinu rodičů je obzvlášť těžké zamezit rodičovské potřebě pomáhat svému dítěti. Ale pokud máme vést děti k samostatnosti, musíme postupně ustupovat do pozadí. Děti se tak naučí důvěřovat svým vlastním schopnostem a přestanou spoléhat na rodičovskou záchranu.

Zdroj:

  • Autorský text