Dejte sbohem stresu díky mandalám. K čemu tyhle magické obrazce slouží a jak je vytvořit

Dejte sbohem stresu díky mandalám. K čemu tyhle magické obrazce slouží a jak je vytvořit
Mandaly jsou magické obrazce, které mají původ pravděpodobně ve východní kultuře. Jako motiv ale zdomácněly už i v naší kultuře. Jak a proč si vytvořit vlastní mandalu?

Co je to mandala

Mandala je obrazcem, který se používá hlavně v indických náboženstvích, tedy hinduismu či buddhismu. Samotné slovo mandala pochází ze sanskrtu a znamená kruh, oblouk. Název tak přímo vypovídá i o její podobě. Mandala má svým tvarem symbolizovat vesmír.

Původ mandal lze patrně hledat v Indii. Ačkoli symbolika kruhu se prolíná i jinými kulturami, stačí si vzpomenout například na křesťanské rotundy nebo indiánské lapače snů. Kruh značí jednotu a rovnováhu.

Významnou osobností, která se zasadila o to, že se mandaly prosadily i v naší kultuře, byl švýcarský psycholog Carl Gustav Jung. Ten svůj osobní zájem v čase přetavil v účinnou pomůcku pro své pacienty, mandaly začal používat i v psychoterapeutické praxi.

Mandaly jako antistresová pomůcka

Těžit z těchto poznatků můžeme dodnes. Mandaly jsou skvělou antistresovou pomůckou. Jejich kreslení vás přiměje se soustředit a intenzivně zapojit pravou mozkovou hemisféru. V běžném životě častěji využíváme tu levou, neboť je zodpovědná za naši racionalitu a organizovanost. Mandaly představují vhodný způsob, jak popustit uzdu své kreativitě.

Protože základ mandaly tvoří kruh, zkuste zavzpomínat na školní hodiny geometrie a vybavte se kružítkem. Tím si předkreslíte základní kruh, který si navíc ještě pro snazší orientaci můžete rozdělit na jednotlivé výseče.

K dokreslení mandaly se hodí tenký fix. K vybarvování můžete použít prakticky libovolnou výtvarnou techniku. Použít můžete například klasické vodové barvy.

Pokud kreslit neumíte, nevadí. V současnosti se už prodávají omalovánky s mandalami, které jsou předkreslené. Můžete je tedy pouze vybarvovat. Vzory si můžete i volně stáhnout z internetu a vytisknout si je. K vybarvování poslouží i obyčejné pastelky, nemusíte se tak bát, že byste si doma nadělali jakýkoli nepořádek.