Využijte datle na maximum. Víte, s čím vším vám mohou pomoci?

Využijte datle na maximum. Víte, s čím vším vám mohou pomoci?
O datlích se píše v Bibli i Koránu a jsou nedílnou součástí mnoha domácností. Díky své sladké chuti našly uplatnění v mnoha pokrmech a navíc obsahují spoustu prospěšných látek.

Jak si vypěstovat datlovník?

Plodit začne datlovník až po 30 letech, ale můžete jej pěstovat jako okrasnou rostlinu. Postačí vám k tomu pecka, kterou očistíte od dužiny, aby nezačala hnít. Pecku namáčejte pět dní ve vodě o 35 °C. Vodu měňte po šesti hodinách. Až pecka nabobtná, můžete ji zasadit. Již za dva roky z ní můžete mít krásnou zelenou palmu.

Zlobí vás trávící soustava nebo vypadávání vlasů?

Ve 100 gramech datlí je téměř 7 gramů vlákniny, která podporuje zdravé zažívání a pravidelné vyprazdňování. Vláknina navíc optimalizuje hladinu cukru v krvi. Tělo tráví vlákninu pomalu a tím se zpomalí celý zažívací cyklus a hladina cukru tolik nestoupne. Datle jsou extrémně bohaté na železo, díky čemuž jsou prospěšné pro vaše vlasy. Zvýšený obsah železa v datlích zajišťuje, že průtok krve dostatečně vyživí pokožku hlavy. Zvýšený přísun kyslíku k pokožce usnadní růst nových vlasů a také výrazně sníží rychlost jejich vypadávání.

Datle pbsahují živiny, vlákninu a antioxidanty, Zdroj: Odua Images / shutterstock

Jak nahradíte bílý cukr datlemi?

Datle jsou zdrojem fruktózy, z toho důvodu jsou velmi sladké a navíc mají jemnou karamelovou chuť. Jsou zdravou náhradou bílého cukru díky živinám, vláknině a antioxidantům, které poskytují. Nejlepší způsob, jak nahradit bílý cukr datlemi, je připravit datlovou pastu. Na pastu rozmixujte vodu s datlemi. Cukr nahraďte pastou v poměru 1:1. Jestliže do receptu potřebujete půl šálku cukru, použijte místo něj půl šálku datlové pasty. Datle však mají poměrně vysoký obsah kalorií a je vhodné je konzumovat s mírou.

V čem si datle nejvíce vychutnat?

Datle jsou neuvěřitelně všestranné. Často se kombinují s jinými potravinami, jako jsou mandle, ořechové máslo nebo měkký sýr. Datle jsou také velmi lepkavé, díky čemuž jsou užitečné jako pojivo v pečivu. A co víc, datle můžete použít k oslazení omáček, jako jsou salátové dresinky a marinády, nebo je rozmixovat do smoothie a ovesných vloček.

 

Zdroje: