Vyjadřujete lásku tak, jak si váš partner přeje? Jaký je čtvrtý jazyk lásky?

Vyjadřujete lásku tak, jak si váš partner přeje? Jaký je čtvrtý jazyk lásky?
Svému partnerovi můžete projevit lásku mnoha způsoby. Můžete jim koupit dárek jen proto, že jste na ně mysleli. Nebo jim můžete stisknout ruku, když mají stresující den.

Každý přijímá lásku jinak

Podle knihy Garyho Chapmana 5 jazyků lásky je fyzický dotek jedním z pěti jazyků lásky. Dalšími jsou slova potvrzení, projevy služby, kvalitní čas a dávání/přijímání dárků. Všech pět jazyků je důležitých, ale protože každý z nás dává a přijímá lásku jinak, je důležité vědět, čemu vy a váš partner dáváte přednost, abyste mohli vyjádřit své uznání tím nejlepším možným způsobem.

Pochopení fyzického doteku jako jazyka lásky

Pokud je vaším jazykem lásky fyzický dotek, znamená to, že dáváte přednost fyzickým projevům lásky před všemi ostatními projevy (například slovními komplimenty nebo dárky).

Všimněte si, že fyzický dotek jako jazyk lásky se netýká pouze sexu, i když sex může být důležitým aspektem romantického vztahu. Objetí, stisk ramene, držení za ruku, dokonce i poplácání po zádech může být vyjádřením lásky, které má pro vašeho partnera stejný význam.

Líbání je jedním ze způsobů, jak partnerovi projevit fyzickou lásku, zdroj: solominviktor / Shutterstock

Pokud jste v nesexuálním vztahu nebo pokud z nějakého důvodu nemůžete mít s partnerem sex (vzdálenost, poporodní období, posttraumatická stresová porucha), nezoufejte. Prozkoumáme snadné způsoby, jak dávat a přijímat fyzické doteky bez ohledu na to, kde se s partnerem (fyzicky nebo psychicky) nacházíte. Může se to zdát samozřejmé, ale existují intimní i neintimní doteky, kterými můžete a měli byste partnerovi projevovat lásku.

Projevujte lásku intimními doteky

Sexuální projevy lásky se vyskytují ve většině romantických vztahů, ale co když žijete od svého partnera více než 100 mil daleko? Co když s partnerem na sex teprve čekáte? Co když nejste zrovna citlivý člověk? Co když je pro vás sexuální intimita psychicky náročná?

Naučit se vyjadřovat lásku prostřednictvím intimních doteků je možné, i když s partnerem nemáte sex. Navzdory tomu, co jste se možná naučili o romantické lásce, sex není ve vztahu všechno. Ano, je důležitý, ale není jediným fyzickým vyjádřením lásky.

Fyzický dotek, konkrétně mazlení, uvolňuje oxytocin, hormon dobré nálady, který vám dává pocit, že vám nic nemůže ublížit. Kromě toho, že mazlení vytváří mezi dvojicí pouto, pomáhá také posilovat imunitní systém.

Mazlení, uvolňuje hormon dobré nálady, zdroj: AlessandroBiascioli / Shutterstock

Zde jsou různé způsoby, jak projevovat intimní lásku prostřednictvím fyzického doteku:

  • Líbání –⁠ možná máte pocit, že líbání musí vést k sexu, ale nemusí. Líbání je jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů, jak partnerovi projevit fyzickou lásku. Můžete ho políbit na rty, na krk, na tvář, na čelo nebo na ruku.
  • Držení se za ruce –⁠ kdo by neměl rád pohled na pár, který jde ruku v ruce po ulici? Držet se s partnerem za ruce na veřejnosti nebo v soukromí je snadné gesto, které může okamžitě uvolnit endorfiny zlepšující náladu.
  • Mazlení –⁠ mazlíte se s partnerem, když se díváte na film? Když ležíte v posteli? Pokud ne, měli byste. Fyzické objímání partnera vás může sblížit fyzicky i citově.
  • Doteky kůže na kůži –⁠ doteky mohou být sexuální, ale mohou být i nesexuální, a přesto intimní. Tažení konečky prstů po zádech nebo krku partnera může být intimním vyjádřením lásky.