Čokoláda je zdravá, musí být ale kvalitní. Víte, jak takovou poznat?

Čokoláda je zdravá, musí být ale kvalitní. Víte, jak takovou poznat?
Čokoláda se na území střední Evropy začala konzumovat ještě před příchodem prvních Evropanů. Kvalitní čokoláda patří ke skutečným lahůdkám. Navíc je i zdravá. Jak vlastně poznáte opravdu dobrou čokoládu od produktu plného náhražek?

Proč si dopřávat pravidelně čokoládu

Čokoláda obsahuje zdraví prospěšné látky jako vláknina, železo, hořčík, mastné kyseliny nebo antioxidanty.

V hořké čokoládě najdete navíc jen malé množství cukru. Ovšem pozor, stále má značný podíl tuku. Z hlediska počtu kalorií je tak na místě konzumaci čokolády omezit, pokud se snažíme udržovat si štíhlou linii. Dobrá zpráva je, že u hořké čokolády by vám k uspokojení chutí měl na rozdíl od těch sladších verzí stačit jen kousek.

Klíčové je vědět, že zmíněné benefity jsou zásluhou kakaa. Platí tak zcela jednoduché pravidlo: Čím vyšší je obsah kakaa, tím více zdraví prospěšných látek můžeme z čokolády vytěžit. Nejméně by ho mělo být 70 %.

Ačkoli se někteří procentem kakaa zaklínají zároveň jako jakýmsi univerzálním etalonem kvality, celá problematika je o něco složitější.

Jak poznat kvalitní čokoládu

Kvalitní čokoládu poznáte především podle jejího složení. Ovšem nemusíte naštěstí vlastnit červený diplom z potravinářské technologie. Z pohledu složení čokolády se lze řídit jednoduchou zásadou: Čím méně surovin je na obale uvedeno, tím lépe.

Teoreticky byste si měli vystačit se třemi základními položkami: kakaovou hmotou, kakaovým máslem a cukrem.

Přípustný je v kvalitních čokoládách navíc i sojový lecitin, jeho účelem je vylepšit konzistenci. A samozřejmě se v čokoládě objevují i další složky, které ji mají učinit chuťově zajímavější, jako je například lyofilizované ovoce nebo vanilka.

Zcela neakceptovatelné jsou v čokoládě jiné rostlinné tuky, například palmový, který slouží coby levná náhražka nejen v čokoládě. V kvalitní čokoládě se používá výlučně kakaové máslo.

Což naznačuje i poslední hledisko, od něhož lze kvalitu odvodit. Je jím cena. Vyrobit kvalitní čokoládu něco stojí a pocítí to tak nutně i spotřebitel. Lze říci, že za 50 gramů čokolády ve vyšší kvalitě byste si měli připravit cca 100 Kč.