Co jste nevěděli o Martě Gottwaldové, první dámě pro ostudu

Co jste nevěděli o Martě Gottwaldové, první dámě pro ostudu
Když se hovoří o ženě prezidenta republiky, většině se vybaví inteligentní, sečtělá dáma, která pro občany symbolizuje morální ikonu. Prototypem takové ženy byla Charlotte Masaryková, Hana Benešová pro mnohé také Dagmar Havlová. V tomto článku se seznámíme s první dámou, která byla spíše pro smích.

Chudá a slaboduchá služebná 

Budoucí první dáma se narodila v roce 1899 jako Marie Holubová, nemanželské dítě vdovy Rosalie Holubové. Marie, která si postupem času neznámo proč začala říkat Marta, nebyla žádnou premiantkou a ani nijak intelektuálně nevyčnívala, byla považována spíše za jednodušší. Měla se vyučit číšnicí, ale školu nebyla schopna dokončit a stala se obyčejnou služebnou. Na druhé straně Klement Gottwald byl intelektuál, zainteresovaný v historii a politologii, znalý jazyků. Seznámili se v roce 1919, po jeho návratu z války, na tancovačce. Přestože byl Gottwald jindy tichý a uzavřený, v dopisech Martě byl velmi otevřený a romantický. 

Čtěte také: Anna Boleynová: Dvě tváře nejslavnější královny-manželky v dějinách Anglie

Cítila, že se za ni Klement stydí

Již o rok později se jim narodila dcera Marta. Přestože se Klement k otcovství přihlásil, netoužil po této roli a cítil potřebu si nejdříve vybudovat společenské postavení. To Marta neunesla, rozešla se s ním a o svoji dceru se starala sama. Při jeho návštěvách si připadala, že se za ni stydí. To byly obavy zřejmě oprávněné, přesto v ní Klement našel důvěru a také mu imponoval její vzhled, a tak se znovu dali dohromady. V roce 1924 spolu začali žít a o čtyři roky později se vzali. 

Čtěte také: Skandální život princezny Margaret, mladší sestry královny Alžběty

Politika šla naprosto mimo ni. Ani pod vlivem okolí nikdy nevstoupila do Komunistické strany a také Klement si byl vědom, že je to tak lepší. Do vyšších vrstev nezapadala a raději se ujala role hospodyňky. Během druhé světové války společně odcestovali do Moskvy, kde Marta okusila život té nejvyšší smetánky, nakupovala v nejdražších obchodech a užívala si luxusu. Přesto nikdy nebyla pro svoji jednoduchost společensky uznávaná. Narozdíl od kultivovaného Gottwalda byla velmi excentrická, hlasitá, ráda se bavila a ani alkohol jí nebyl cizí. 

Čtěte také: Tajný kód amerických indiánů, který pomohl vyhrát 2. světovou válku

První dáma bez uznání 

Po návratu do Československa v roce 1948 Gottwald převzal prezidentský post po Edvardu Benešovi. Své role první dámy se snažila zhostit a alespoň se přiblížit její předchůdkyni, nikdy se jí ale nepodařilo zapřít její původ, nevzdělanost a nezřízenou povahu. Co chybělo na charisma, snažila se dohnat vzhledem, kožešiny nosila i v létě a široké róby ještě přidávaly na objemu již tak obézní postavě. Její manžel zemřel v březnu 1953 a ona v důsledku rakoviny v říjnu téhož roku. 

Čtěte také: Kdo ve skutečnosti zavraždil Anežku Hrůzovou aneb případ, který odstartoval hilsneriádu