Víte, jak na čištění zahradního nábytku?

Víte, jak na čištění zahradního nábytku?
To, že je zahradní nábytek venku na terase, ještě neznamená, že ho budete čistit s menší intenzitou než nábytek doma. Také zahradní nábytek si zaslouží přiměřenou péči. Jak ho vyčistit, aby vypadal jako nový a svůj původní vzhled si zachoval co nejdéle?

Ze všeho nejdůležitější je zahradní nábytek ochránit před povětrnostními vlivy

Abyste měli co čistit, je důležité váš zahradní nábytek v první řadě ochránit. Ani voděodolný nábytek byste neměli nechávat postávat jen tak venku. Vždy je nutné mít zahradní nábytek hezky pod střechou, kde mu nic nehrozí. Voda, která by na něj delší dobu působila, pro něj totiž znamená zkázu. Zahradní nábytek nezapomeňte správně zazimovat. Plastový i kovový nábytek může v zimě ohrožovat vlhkost i minusové teploty.

Univerzálním čističem venkovního posezení je voda s mýdlem

Na čištění zahradního nábytku si v první řadě vezměte horkou vodu s jemným mýdlem. Ta má totiž příznivé pH a povrch zahradního nábytku nijak neohrožuje. Před samotným čištěním odstraňte z nábytku všechny jeho odstranitelné části, to znamená hlavně sedáky. Ty můžete vyprat v pračce. Pokud by praní v pračce nějaké skvrny odolaly, můžete na ně vzít pastu z jedlé sody. Jedlou sodu smíchejte s vodou a aplikujte na odolnou skvrnu na sedáku. Nechte působit a pak vyperte běžnou cestou.

Po umytí nezapomeňte zahradní nábytek ošetřit, Foto: bubutu / Shutterstock

Nábytek ošetřete vhodnými přípravky a případně opravte

Po umytí nezapomeňte zahradní nábytek ošetřit. Ošetřující vosky se prodávají jak pro dřevěný nábytek, tak pro kovový nábytek a nábytek z nerezové oceli. Ošetřenému povrchu dodají vosky ochranu před vlhkostí a slunečním zářením i před zašpiněním. Díky nim můžete váš nábytek udržet dlouho jako nový. Speciální čističe doporučujeme použít i na ratanový nábytek. Díky nim zůstane ratan ratanem.

Při čištění zahradního nábytku postupujte podle materiálu, ze kterého je nábytek vyrobený. Vyhněte se agresivním čističům, jako je bělidlo nebo ocet, které by především na dřevěném nábytku, ale i na kamenném nábytku mohly způsobit nevzhledné skvrny.

 

Zdroje: