Jak na čištění záchodu? A co jste o čištění záchodu možná nevěděli?

Jak na čištění záchodu? A co jste o čištění záchodu možná nevěděli?
Že na čištění záchodu nic není? Není, pokud víte jak na to. Asi se nejspíš nepodivíte tomu, když řekneme, že řada studií dokázala, že záchod patří k tomu nejšpinavějšímu vybavení, co v domě máte. Při úklidu je tedy potřeba se na něj zaměřit.

Co jste o čištění záchodu možná nevěděli?

Víte, že nestačí záchod pouze přetřít hadrem a mýdlovou vodou? Jelikož je plný bakterií, je nejlepší na něj jít s dezinfekcí, která slíbí, že zabije více než 99 % bakterií a virů. Jenže ani s dezinfekcí to není tak jednoduché. Aby dobře působila a opravdu zabila všechny viry a bakterie, které se usadily na záchodovém prkýnku, je potřeba nechat dezinfekci na záchodě působit nějakou dobu.

Nejlepší je tedy použít dezinfekci v rozprašovači a postříkat s ní opravdu každý kousek záchodu. Pak můžete pokračovat v úklidu jinde, třeba můžete vynést koše nebo vyměnit ručníky. Teprve po chvilce můžete dezinfekci setřít.

Pozornost věnujte i místům pod okrajem mísy, Foto: VH-studio / Shutterstock

Po spláchnutí se ve vzduchu rozvíří viry a bakterie

Vydezinfikujte opravdu všechny plochy, madla, tlačítko na splachování a velkou pozornost věnujte samotné záchodové míse. Víte, že po spláchnutí se do prostoru mohou rozvířit viry a bakterie ze záchodové mísy? Pozornost věnujte i místům pod okrajem mísy.

Pravidelná dezinfekce záchodu je důležitá, protože viry a bakterie (například vir chřipky) se mohou na plochách udržet několik hodin až několik dnů. Pokud si zavedete rituál, že každé ráno záchod vydezinfikujete, můžete si být jistí, že už nebude představovat takovou hrozbu. Velmi důležité je to u malých dětí, které se na záchod teprve učí a sáhnou opravdu i na místa, kterých dospělí běžně nedotýkají.

Pravidelná dezinfekce záchodu je důležitá, Foto: VH-studio / Shutterstock

Zbavte záchod vodního kamene

Jinak voňavý a dezinfikovaný záchod může hyzdit usazený vodní kámen. Jak se ho zbavit? Nejlepší je mýt záchodovou mísu pravidelně štětkou, aby vodní kámen neměl šanci vzniknout. Ale když máte příliš tvrdou vodu, je to hned.

V tom případě doporučujeme do záchodu nasypat půl hrníčku jedlé sody a hrnek octa. Tyto dvě suroviny spolu nechte chvíli reagovat, pak vnitřek záchodové mísy vydrhněte štětkou a spláchněte. Postup v případě potřeby zopakujte.