Jak mít pořád čistou vanu?

Jak mít pořád čistou vanu?
Špinavá vana na atraktivitě vaší koupelny vůbec nepřidá. Bude-li se vana naopak blýskat čistotou, nějakého menšího nepořádku v poličkách či plného koše se špinavým prádlem si návštěvy ani nevšimnou. Jenže udržet vanu dlouhodobě čistou, to není jen tak.

Pravidelná péče udělá své

Pokud vanu používáte denně a dokonce tvoří vanu a sprchový kout v jednom, nebude nejlehčí ji udržet v čistotě. Každodenní používání vany, používání sprchových gelů a olejových přísad do koupele udělá své. Také tvrdá voda se na čistotě vaší vany podepíše, když se v okolí baterie a odtoku začne tvořit nevzhledný vodní kámen. Ale jak udržet vanu dlouhodobě čistou? Začněte hloubkovým čištěním a potom se zaměřte na pravidelnost.

Na pořádné vyčištění vany můžete použít speciální čističe z drogerie s bělícím účinkem i účinkem proti vodnímu kameni. Lze si však vystačit také s jedlou sodou, která v kombinaci s octem může způsobit bouřlivou čistící reakci. Vanu kousek po kousku čistěte houbičkou. Vyhněte se drátěnkám a hrubým kartáčům, které by povrch vany mohly poškodit.

Z jedlé sody a vody můžete vytvořit hustou pastu, kterou na špinavá místa na vaně nanesete a chvíli necháte působit. Zatímco jedlá soda je mírně abrazivní a umí si poradit s vodním kamenem, ocet dezinfikuje a odstraňuje zápach. Hrníček jedlé sody a hrnek octa můžete nasypat do odpadu vany. Nechte tuto směs chvíli působit a pak propláchněte horkou vodou.

Vanu kousek po kousku čistěte houbičkou, Foto: Daniel Jedzura  / Shutterstock

Vanu pečlivě splachujte a utírejte do sucha

Co však pomůže ze všeho nejvíce, je pravidelnost v péči. Po každém sprchování i po koupelích vanu pečlivě spláchněte proudem teplé vody. Narychlo můžete vanu vyčistit houbičkou, protože některé mycí prostředky, především pak ty olejové, mohou na vaně vytvořit film, který může zaschnout a vana je pak špinavá.

Pro pořád čistou vanu je zapotřebí promluvit k celé rodině a nastavit pravidlo, že je po použití vany potřeba vanu vždy utřít dosucha. Tím předejdete usazování vodního kamene i množení bakterií, které milují vlhkost. V péči o vanu by vám mohly pomoct také speciální vodoodpudivé přípravky, které udrží vanu déle čistou.