Víte, jak jednoduše vyčistíte sprchový závěs?

Víte, jak jednoduše vyčistíte sprchový závěs?
Ten, kdo nemá sprchový kout se skleněnými dveřmi, může jásat, protože mu v koupelně odpadá dost náročná úklidová aktivita. Jenže ani látkový/plastový sprchový závěs není výhrou, co se náročnosti na úklid týče. Jak jej vyčistit?

Jaké nečistoty se na sprchovém závěsu usazují?

Také sprchový závěs potřebuje čas od času vyčistit. Když pomineme prach a běžné zašpinění, ohrožují sprchový závěs vlhkost a plíseň. Zdraví škodlivá plíseň může vznikat v záhybech sprchového závěsu i na jeho koncích, které přicházejí do kontaktu s vlhkou zemí sprchového koutu nebo vany. Plíseň je velmi zdraví škodlivá. Výtrusy plísní se mohou usadit v plicích, kde vytvoří zánět. Ten může vést k alergickým projevům, ke kašli a k dýchacím problémům. Nejohroženější jsou pak lidé se slabší imunitou.

Když pomineme zdravotní stránku plísně, tento nevítaný host na atraktivitě vaší koupelně rozhodně nepřidá. Pokud ponecháte plíseň svému osudu, bude se vesele množit a na závěsu vytvářet nevzhledné černé fleky. Jednoznačně platí, že čím dřív proti plísni zasáhnete, tím lépe.

Vezměte si rukavice, dezinfekci a klidně a klidně i respirátor,Foto: Andrew Angelov / Shutterstock

Jak vyčistit sprchový závěs?

Sprchový závěs, ať už látkový nebo plastový, můžete klidně vyprat v pračce. Látkový sprchový závěs pak můžete klidně usušit v sušičce. Sprchový závěs z plastu však do sušičky nedávejte, protože byste zničili nejen závěs, nýbrž i vnitřek sušičky.

Pokud váš sprchový závěs postihla plíseň, než jej hodíte do pračky, zaměřte se na její odstranění. Na to si vezměte rukavice, dezinfekci a klidně i respirátor. Dezinfekci (klidně i savo proti plísním) nastříkejte na sprchový závěs a nechte působit. Při práci s dezinfekcí vždy otevřete okno, ať se vám v koupelně neudělá špatně. Skvrnu od plísně drhněte kartáčkem nebo houbičkou, opláchněte vodou a dejte vyprat na 60 °C.

Důležité je větrání koupelny

V souvislosti s péčí o váš závěs je dobré zmínit, jak moc je důležité větrání koupelny. Často větraná koupelna má menší předpoklady k tomu, aby v ní vznikala plíseň. Sprchový závěs po každém sprchování nezapomeňte usušit. Právě vlhkost, které je neustále vystavený, způsobí vznik plísně.

Zdroje článku: