Víte, jak na čištění spár mezi dlaždicemi?

Víte, jak na čištění spár mezi dlaždicemi?
Spáry mezi dlaždicemi jsou porézní a nerovné, i proto nám při úklidu domácnosti mohou pěkně zatopit. Spáry mezi dlaždicemi v kuchyni nebo v koupelně jsou ohrožené špínou úplně stejně jako dlaždice. Jejich problémem je však to, že jdou na rozdíl od kachliček hůře vyčistit. Nic však není nemožné!

Jaké nečistoty se ve spárách mezi dlaždicemi usazují?

Spáry mezi dlaždicemi ohrožuje ta samá špína, která působí na obklady v kuchyni a v koupelně. Jenže ony kachličky mají tu výhodu, že jdou umýt mnohem snáze než samotné spáry. I na ně však máme hned několik fíglů. V první řadě je potřeba se rozhodnout, jestli se vyplatí spáry mezi dlaždicemi čistit. Možná jsou spáry už natolik vydrolené, že je potřeba vytvořit nové.

Pokud se však spáry nedrolí, můžete na jejich čištění použít:

  • běžné čistící prostředky,
  • jedlou sodu s octem,
  • peroxid vodíku,
  • savo proti plísni.

Jak na plesnivějící spáry v koupelně?

Zejména v koupelně se ve spárách mezi dlaždicemi může objevit plíseň. Ta nejenže vypadá nehezky, nýbrž i zapáchá a přímo ohrožuje naše zdraví. Proti plísni v koupelně je potřeba razantně zakročit, a to přímo prostředkem proti plísni. Ten na spáry z potřebné vzdálenosti nastříkejte a nechte působit. Po aplikaci tohoto přípravku by plíseň měla zmizet. Také pomůže, když v koupelně začnete více větrat. Pomůže také, když sprchový kout necháte po sprše otevřený, aby z něj odešla všechna vlhkost.


Proti plísni je potřeba razantně zakročit, přímo prostředkem proti plísni, Andrey_Popov / Shutterstock

Jak vyčistit spáry mezi dlaždicemi?

Na ostatní špínu mezi dlaždicemi nezbývá nic jiného, než vzít jedlou sodu, která má výrazné bělící, čisticí a dezinfekční účinky. Jedlou sodu smíchejte s vodou, aby vám z ní vznikla hustá pasta. Tu pak aplikujte na všechny špinavé spáry ve vaší koupelně nebo kuchyni. Nechte působit a pak houbičkou dočistěte.

Na čištění spár si můžete vzít také ocet v rozprašovači. U něj se však ujistěte, že jeho kyselostí nepoškodíte případný přírodní kámen ve vaší koupelně. Abyste předešli složitému drhnutí, vždy spáry čistěte průběžně. Jedině tak nad odolnou špínou zvítězíte.

 

Zdroje: