Víte, co pračku ohrožuje nejvíce a jak ji čistit?

Víte, co pračku ohrožuje nejvíce a jak ji čistit?
Na pračku se spoléháme vždy, když potřebujeme vyprat prádlo. Ne každého přitom napadne, že podobnou péči, jakou pračka věnuje nám a našemu prádlu, potřebuje také pračka samotná.

Vyčistit pračku může být stejně snadné jako vyprat prádlo

Ne vždy musí vaše pračka fungovat na sto procent. Dopřejte jí péči a jednou za čas pračku zapněte, aniž byste v ní měli prádlo. Přitom do ní nezapomeňte přidat prostředky, které pračku umyjí od usazeného pracího gelu, vydezinfikují ji a zbaví vodního kamene. Právě to pračku ohrožuje ze všeho nejvíce. Použít přitom můžete:

  • prostředky určené pro čištění pračky,
  • odstraňovače vodního kamene,
  • jedlou sodu,
  • ocet,
  • savo nebo peroxid vodíku.

Jak poznat, že pračka není v kondici?

To, že pračka není úplně nejčistější, poznáte jednoduše na vašem prádle. Prádlo po vyprání nebude čisté, budou na něm fleky a bude zapáchat. Ostatně zápach můžete z vaší špinavé pračky cítit pokaždé, když ji otevřete. I to je signálem, že pračka potřebuje vyčistit.

Důkladně pračku vymyjte i pod těsněním, Foto: photopixel / Shutterstock

Jak vyčistit pračku?

Nasypte do pracího bubnu jeden hrníček jedlé sody a dva hrníčky octa (místo této směsi můžete použít savo nebo peroxid vodíku). Zapněte pračku na běžný prací program s teplou vodou. Až pračka dopere, mějte připravený kyblík s horkou vodou a octem nebo jiným dezinfekčním prostředkem, abyste úklid dokonali.

Důkladně pračku vymyjte pod těsněním a zaměřte se i na dávkovače prádla. Právě na těchto místech se usazuje největší nečistota – vodní kámen a usazené mýdlové nečistoty.

Takhle se o pračku postarejte jednou za měsíc a ona vám poděkuje. Taky pomůže, když po každém praní necháte pračku otevřenou, aby v ní mohla veškerá vlhkost vyschnout a pračka později nezapáchala.

Budete-li prostředky proti vodnímu kameni používat pravidelně, vodní kámen se v pračce nebude tolik usazovat a vaše pračka bude žít mnohem déle a prát mnohem lépe.

 

Zdroje: